Selecteer een pagina
Zorgwekkend: 2021 nu al het jaar met meeste ransomware aanvallen ooit
Zorgwekkend: 2021 nu al het jaar met meeste ransomware aanvallen ooit

Het Cyber Threat Report van SonicWall voor het eerste half jaar van 2021 laat zorgwekkende cijfers zien. Op dit moment ligt het aantal geregistreerde ransomware aanvallen al hoger dan het ooit is geweest over een geheel jaar.

trends cyberaanvallen 2021

Zorgwekkende stijging

In de eerste zes maanden van 2021 registreerde SonicWall Capture Labs maar liefst 304.7 miljoen ransomware aanvallen. Ter vergelijking: het totaal van vorig jaar was 304.6 miljoen. Ook al zou SonicWall dit jaar geen enkele aanval meer registreren, dan nog is 2021 het slechtste jaar ooit.

ransomware groei per kwartaal

In het eerste kwartaal van 2021 waren er ruim 115 miljoen aanvallen en in het tweede kwartaal waren dit zelfs meer dan 188 miljoen aanvallen. Het eerste kwartaal was dus al zorgwekkend, maar het tweede kwartaal is helemaal dramatisch. Ten opzichte van het eerste half jaar van 2020 gaat het om een stijging van 151% procent.

Ingezoomd op maanden

In april registreerde SonicWall een record aantal ransomware aanvallen ooit in één maand. Dit werd echter in mei (ruim 62 miljoen) en daarna in juni (ruim 78 miljoen) flink verbroken. Het aantal van juni alleen al was meer dan het gehele tweede kwartaal van 2020 bij elkaar opgeteld.

Waarom stijgt het aantal ransomware aanvallen?

SonicWall wijst de oorzaak voor de flinke stijging toe aan meerdere factoren. Zo neemt het aantal bedrijven dat betaalt na een aanval toe, wat een stimulans voor cybercriminelen is om meer ransomware aanvallen uit te voeren. De eisen van de criminelen nemen daardoor ook toe.

Een andere reden dat het aantal aanvallen toeneemt, is dat de criminelen steeds beter worden in hun ‘werk’ en het doorgronden van de verschillende technieken. Daarnaast is de kans groot dat wanneer jij slachtoffer bent en ‘losgeld’ betaalt, je uiteindelijk weer met aanvallen te maken krijgt. Criminelen weten op dat moment namelijk dat je kwetsbaar bent.

Volgens ZDNet hebben ongeveer acht op de tien organisaties die ervoor kozen om losgeld te betalen, te maken gehad met een nieuwe aanval. Bijna de helft van die organisaties is in de veronderstelling dat de tweede aanval door dezelfde criminelen is uitgevoerd als de eerste.

Lees het volledige rapport

Benieuwd naar alle bevindingen van SonicWall op het gebied van cybersecurity? Lees dan het Cyber Threat Report mid year 2021. Daarin gaat SonicWall ook dieper in op de cijfers rondom de andere categorieën, zoals malware en IoT aanvallen.

Jacco Wildeman

Jacco Wildeman

Technisch Consultant

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This