Selecteer een pagina

Voorkom cryptojacking en mining

Cybercriminelen hebben een manier gevonden om via iemands computer bitcoins en andere cryptomunten te delven (minen). Maar voorkom je dat jij het volgende slachtoffer bent.

Voorkom cryptojacking en cryptovaluta mining

Crytojacking gebeurt tijdens het bezoeken van een website. In een gehackte advertentie of een cookie zit Javascript; computeropdrachten die jouw computer aan het werk zet. Honderden Nederlandse websites hebben vorig jaar ongemerkt dergelijke scripts verspreid, waaronder ook de website van Albert Heijn, ontdekte Tweakers.nl.

Als het minen beperkt blijft, merk je er niets van, maar het kan net zo goed gebeuren dat een ‘miner’ je processor voluit gaat belasten.

Snel groeiend probleem

Vorig jaar werd bekend dat bijna een miljard klanten van 4 grote (illegale) videostreaming sites zijn misbruikt. Deskundigen verwachten dat het probleem zich nog verder zal uitbreiden. Cryptomunten brengen namelijk veel geld op.

Het zijn overigens niet altijd criminelen die op deze manier geld proberen te verdienen. Er zijn al websites die hun bezoekers netjes toestemming vragen om cryptomunten te delven als alternatief voor advertenties.

Biedt de ITON Baseline voor Informatiebeveiliging het antwoord tegen cryptojacking?

Jazeker! Om ook op deze bedreiging een antwoord te kunnen geven hebben wij de ITON Baseline voor Informatiebeveiliging (IBI) ontwikkeld. Met deze baseline kiezen we voor een integrale aanpak, waarmee op een praktische wijze invulling wordt gegeven aan de informatieveiligheid binnen jouw organisatie.

Voorkom delven

Hoe weet je of je computer besmet is met cryptojack-malware? Dat is niet altijd duidelijk. Een aanwijzing kan zijn dat de computer ernstig wordt vertraagd doordat de processor maximaal wordt belast. Via Taakbeheer (Ctrl-Alt-Del), tabblad Prestaties kun je zien hoe zwaar de processor wordt belast.

Gelukkig is cryptojacking eenvoudig te voorkomen. Adblockers beschermen je computer tegen besmette advertenties en cookies. Het is bovendien verstandig om goede antivirus software te installeren.

Als eerste op de hoogte rondom security?

Ontvang als eerste al onze security updates in je mail!

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This