Selecteer een pagina

Ransomware gijzelt mijn computer

Ransomware blijft een hardnekkig probleem dat lastig is te voorkomen. Ransomware is daarom niet voor niets de grootste cyberdreiging van het afgelopen jaar.

Hoe voorkom ik dat ransomware mijn computer gijzelt

Steeds meer bedrijven krijgen te maken met malware die een computer in gijzeling neemt. De toegang is dan geblokkeerd en bestanden worden versleuteld. Cybercriminelen willen de data pas weer vrijgeven als ze losgeld ontvangen. Het komt met enige regelmaat voor dat slachtoffers bezwijken voor deze vorm van chantage. In sommige gevallen zijn zelfs miljoenen euro’s betaald voor het ontsleutelen van bestanden.

Ransomware niet alleen op laptops en pc’s

Je kunt beter ransomware voorkomen, dan te moeten genezen. Ransomware is lastig te bestrijden, maar je kunt de aanvallers het zo lastig mogelijk maken. Aanvallers zijn continu bezig nieuwe manieren te vinden om detectiemechanismen te omzeilen. Bedrijven kunnen echter actie ondernemen tegen deze vorm van criminaliteit.

Goed om te weten: het is niet zo dat criminelen het alleen op computers hebben voorzien. Ook smartphones en tablets zijn een prooi voor ransomware. IoT-apparatuur, zoals slimme deurbellen en beveiligingscamera’s, kunnen eveneens in handen van cybercriminelen vallen. Kortom: de bedreiging komt vanuit meerdere hoeken.

Biedt de ITON Baseline voor Informatiebeveiliging het antwoord tegen ransomware?

Jazeker! Om ook op deze bedreiging een antwoord te kunnen geven hebben wij de ITON Baseline voor Informatiebeveiliging (IBI) ontwikkeld. Met deze baseline kiezen we voor een integrale aanpak waarmee op een praktische wijze invulling wordt gegeven aan de informatieveiligheid binnen jouw organisatie.

Ransomware-aanvallen

Ransomware treft regelmatig Nederlandse bedrijven en instellingen, zo bleek onlangs uit een rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Overheid, onderwijs en de zorgsector worden net zo gemakkelijk aangevallen als grote en kleinere ondernemingen. Wat dat betreft maken de cybercriminelen geen onderscheid. Alle organisaties die afhankelijk zijn van hun data en geld hebben om losgeld te betalen, zijn in principe doelwit. De laatste tijd is er sprake van een verschuiving van massale aanvallen naar gerichte aanvallen op bedrijven en instellingen met een behoorlijk budget die veel vitale data bezitten. Criminelen kijken eerst welke organisaties het makkelijkst zijn aan te vallen en waar de bereidheid tot betalen het hoogst is.

Overigens kunnen ook bedrijven die de beveiliging hoog in het vaandel hebben staan slachtoffer worden. Recent werden onder meer het Spaanse beveiligingsbedrijf Prosegur, 110 Amerikaanse verpleeghuizen, het politiekorps van New York, een ziekenhuis in het Franse Rouen, 400 Amerikaanse dierenklinieken, een Spaanse radiozender en 125 Amerikaanse advocatenkantoren getroffen. In Nederland raakten eerder een Nijmeegse handel in automaterialen en een autobedrijf uit Zutphen data kwijt.

Hoe komt ransomware binnen?

Ransomware kan op verschillende manieren binnenkomen. Vooral kwaadaardige macro’s in het veelgebruikte Microsoft Office vormen een groot gevaar. Die komen vaak binnen via Office documenten die via een e-mail zijn toegestuurd. Als macro’s worden ingeschakeld, of als dit al standaard mogelijk is, kan een systeem gemakkelijk besmet raken.

Ook een malafide bijlage of een foute link in een phishing-mail kunnen de boosdoener zijn. Verder kan ransomware binnendringen via een besmette download of advertentie op een website.

Hoe kun je ransomware voorkomen?

Je kunt ransomware aanvallen niet volledig voorkomen, maar je er zo goed mogelijk tegen beschermen is wel het minste wat je kunt doen.

  • Voorkom met Microsoft Defender voor Office 365 dat medewerkers op verdachte links klikken;
  • Zorg dat je beveiligingssoftware altijd upto-date is;
  • Maak een lijst met welke toepassingen gebruikt mogen worden, zodat niet goedgekeurde programma’s geen verbinding met je systemen kunnen maken;
  • Geef alleen vertrouwde gebruikers toegang tot belangrijke mappen.

Deze acties garanderen niet dat je nooit meer aangevallen wordt, maar je bent op deze manier wel beter voorbereid. De enige betrouwbare manier om geen data te verliezen is door je gegevens te herstellen met een vooraf gecodeerde versie. We raden aan om alle tips met elkaar te combineren, zodat je er zeker van bent dat er zo min mogelijk data verloren gaat.

Als eerste op de hoogte rondom security?

Ontvang als eerste al onze security updates in je mail!

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This