Selecteer een pagina
Grip krijgen op een veilige digitale (thuis)werkplek – 8 tips
Grip krijgen op een veilige digitale (thuis)werkplek – 8 tips

Hoe het jaar 2021 zal verlopen is nog onzeker. Wel zeker is dat het aantal cyberaanvallen op thuiswerkplekken helaas zal gaan toenemen. Cybercriminelen kunnen via onbeveiligde applicaties, verouderde hardware en slecht beveiligde verbindingen toegang krijgen tot bedrijfsnetwerken. Daarom deze 8 tips om extra grip te krijgen en cybercriminelen te slim af te zijn.

Tip 1: Bewustwording – Deel dit bericht met collega’s!

De belangrijkste factor is en blijft de mens. Dat bewijs zie je ook terugkomen bij tip 8. Je kunt van alles technisch hebben ingeregeld, maar nog steeds kunnen waardevolle en vertrouwelijke documenten op locaties belanden waar je ze liever niet wilt hebben. Zullen we sowieso allemaal stoppen met externe dragers, zoals USB sticks, en alle bedrijfs- en privacygevoelige informatie in een veilige cloudomgeving opslaan?

Tip 2: Pas op voor phishing!

Dat zijn cybercriminelen die proberen via e-mail of apps om jou op te lichten of het bedrijfsnetwerk plat te leggen. Check altijd de afzender, wees waakzaam als er naar geld of persoonlijke informatie gevraagd wordt, let op taalgebruik waarbij druk wordt uitgeoefend en raadpleeg als je het zeker wilt weten Google. Toets maar eens in Google de naam van je bank in samen met het woord ‘cybercriminaliteit’ en selecteer ‘Afbeeldingen’ onder de Google zoekbalk. Dan zie je mogelijk vergelijkbare nepberichten die je zojuist van zo’n crimineel ontvangen hebt.

Tip 3: Maak alleen gebruik van bekende beveiligde (wifi)netwerken

Dat betekent dus dat je niet de wifi van de buurman gebruikt als er geen wachtwoord voor nodig is. Helaas komt dat vaker voor dan je denkt. Wat er kan gebeuren als je op een onbeveiligd netwerk toch inlogt? Kijk dan even naar deze video. Daarna doe je het nooit meer.

Tip 4: Vermijd verouderde hardware

Het is de collega die thuis toch even de oude Windows 7 PC gebruikt voor het werk en zich niet realiseert dat Microsoft een jaar geleden gestopt is met de beveiliging van dit besturingssysteem. Het is voer voor cybercriminelen. Tip 4b is dat je bij twijfel over het up-to-date zijn van jouw thuiswerkplek contact opneemt met de IT afdeling of jouw IT beheerder. Ze zullen je er ongetwijfeld dankbaar voor zijn.

Tip 5: Kijk uit dat je niet wordt afgeluisterd door onveilige apps

Wist je dat er apps zijn waarbij het geluid standaard op ‘aan’ staat, waardoor je wordt afgeluisterd? Dat betekent ook dat er vertrouwelijke informatie in verkeerde handen kan vallen. Door bij de instellingen op je smartphone ‘apps en meldingen’ te kiezen kun je de microfoon voor al je apps uitzetten. Het is niet ondenkbaar dat je minder reclame ontvangt van iets waar je net over gesproken hebt. Probeer het zelf maar eens uit. Best eng eigenlijk dat dit gebeurt.

Tip 6: Zorg voor dubbele authenticatie

Het beste is om voor MFA, Multi Factor Authenticatie, te kiezen. Het werkt net zoals je gewend bent in te loggen bij jouw bankinstelling. Een cybercrimineel die jouw wachtwoord heeft kan nog steeds geen toegang krijgen omdat de tweede security check, bijvoorbeeld via een sms, niet door hem uitgevoerd kan worden.

Tip 7: Laat je laptop niet onbeheerd achter

Ook op de thuiswerkplek kan de laptop open staan terwijl je al geruime tijd de hond aan het uitlaten bent. In de tussentijd zijn de kinderen er huiswerk op aan het doen of installeren iets wat voor gevaren zorgt. Kortom, ook in de thuissituatie kan er van alles gebeuren waar je even niet op bedacht was.

Tip 8: Wees je bewust van de camera

Zolang er zelfs ministers zijn die hun wachtwoorden per ongeluk zichtbaar in beeld brengen tijdens een online vergadering is er van alles mogelijk. Zo kon er door onbevoegden toegang tot het EU-defensieoverleg worden verkregen. Een ‘foutje’ van D66 minister Bijleveld van Defensie, omdat zij zich niet bewust was dat anderen te zien kregen wat geheim had moeten blijven.

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This