Selecteer een pagina
De voordelen van een grafische werkplek in de cloud
De voordelen van een grafische werkplek in de cloud

De afgelopen jaren heeft ITON veel organisaties kunnen helpen aan een virtuele grafische werkplek vanuit het datacenter van de organisatie.

Een dergelijke oplossing bracht de organisaties met centralisatie en applicaties de volgende voordelen:

 • Het samenwerken met de data werd vereenvoudigd;
 • De databeveiliging is beter te garanderen;
 • Databeheer en backup werd vereenvoudigd;
 • Applicatiebeheer en onderhoud werd vereenvoudigd;
 • Het werd eenvoudiger om (buitenlandse) nevenvestigingen te ontsluiten;
 • Thuiswerken met de grafische applicaties kon gefaciliteerd worden.

Grafische werkplek uit de cloud

ITON adviseert haar klanten steeds vaker voor grafische oplossingen ook naar de cloud te kijken. Voor de grafische werkplek uit de cloud adviseert ITON een werkplek welke de grafische rekenkracht van Microsoft Azure met NVIDIA GPU’s en de HDX3D functionaliteit van Citrix combineert. Dat levert verschillende voordelen op.

#1: Betalen naar verbruik

Je betaalt alleen wanneer de VM’s aan staan en in gebruik zijn.

#2: Geen investeringen vooraf

Zo hoef je geen dure servers aan te schaffen die op je maximaal aantal gelijktijdige gebruikers geschaald is, terwijl dat aantal in de praktijk mogelijk bijna nooit gehaald wordt.

#3: Kosten stijgen en dalen met toe- en afname gebruikers

Je hebt geen fysieke servers nodig waar een bepaald aantal VM’s met vGPU op draaien. Je voorkomt dus dat je fysieke servers moet aanschaffen voor een aantal gebruikers, waarbij de kosten niet afnemen wanneer het gebruikersaantal afneemt. Je hebt dus ook geen nieuwe fysieke server nodig wanneer er een medewerker bij komt.

#4: Eenvoudig en snel nieuwe modellen GPU’s in gebruik nemen

Wanneer deze beschikbaar komen en benodigd zijn door bijvoorbeeld een businesscasewijziging. Wanneer dit in een on-premises omgeving gebeurt, moet vaak de afschrijvingstermijn afgewacht worden of moet er versneld afgeschreven worden. In de cloud situatie kun je na een paar eenvoudige, door de beheerder uitgevoerde, handelingen de volgende dag gebruikmaken van de nieuwe, goedkopere, krachtiger GPU’s en ga je vanaf dat moment voor de aangepaste VM betalen en niet meer voor de oorspronkelijke configuratie.

#5: Geen investeringen voor hoge beschikbaarheid (N+1) benodigd

Vanwege het feit dat meerdere medewerkers on-premises gebruikmaken van één fysieke server, is de afhankelijkheid van die server hoog en brengt dit bij problemen met de server veel downtime met zich mee. Om die reden kiezen veel organisaties voor het N+1 principe, waarbij een extra fysieke server ten opzichte van het benodigde aantal fysieke servers aangeschaft wordt. Zo kan er bij een defect van de fysieke server of bij gepland onderhoud toch met het volledige aantal medewerkers gewerkt worden. Dit betekent extra kosten. Vanuit Azure is deze afhankelijkheid van één server niet aanwezig. Mocht het wenselijk zijn extra VM’s te hebben, zodat deze gebruikt kunnen worden bij issues met een VM of tijdens onderhoud, dan kunnen deze binnen Azure klaargezet worden. Zolang deze maar uitgeschakeld blijven, komen daar geen extra kosten bij kijken.

#6: Meer resources dan bij on-premises

De cloud VM’s hebben naast een GPU ook een behoorlijke hoeveelheid virtuele CPU’s en geheugen. Daarmee krijgen de medewerkers in de meeste gevallen meer resources tot hun beschikking dan dat men bij on-premises zou krijgen.

#7: Prijsverlaging is bij on-premises nooit aan de orde

Cloud providers voeren af en toe prijsverlagingen door, waardoor vanaf dat moment de maandkosten voor een VM lager uitvallen. Dergelijke voordelen zijn niet aan de orde wanneer on-premises een fysieke server aangeschaft wordt voor bijvoorbeeld drie jaar.

#8: Kans op over- of undersizing

Bij de aanschaf van een nieuwe server on-premises wordt goed gekeken wat er benodigd is, maar er worden ook aannames gedaan. Bij een foutieve schaling, verkeerde aannames of veranderende systeemeisen van applicaties en/of medewerkers zijn aanpassingen vaak niet meer mogelijk en zijn er nieuwe investeringen nodig. Binnen Azure is het mogelijk om met enkele aanpassingen gebruik te maken van een nieuw hardware profiel. Na de aanpassing wordt de prijs voor de VM aangepast en toegepast, voor de oude configuratie hoeft niet meer betaald te worden.

Microsoft Azure

Microsoft Azure bestaat uit een uitgebreide set Cloud Services, waarmee ontwikkelaars en IT professionals toepassingen bouwen, implementeren en beheren. Azure Virtual Machines biedt de flexibiliteit van virtualisatie voor een breed scala aan computeroplossingen. Voor de grafische rekenkracht van NVIDIA GPU’s heeft Azure de N-series, deze bevat drie typen VM’s, elk met een eigen doel; NC-, ND- en NV-series.

De NC en ND serie VM’s zijn geoptimaliseerd voor reken- en netwerk intensieve toepassingen en algoritmen, Ai en Deep Learning. De NV-serie VM’s zijn geoptimaliseerd en ontworpen voor onder andere visualisatie op afstand, gaming en VDI-scenario’s waarbij gebruik wordt gemaakt van frames zoals OpenGL en DirectX.

ITON maakt voor de grafische werkplekken standaard gebruik van de NV-series van NVIDIA, tenzij de businesscase ergens anders om vraagt. Deze VM is voorzien van een NVIDIA M60 GPU en biedt daarmee meer grafische rekenkracht dan de gebruikers meestal lokaal of on-premises hebben.

Citrix

De VM in Azure wordt middels Citrix XenApp/XenDesktop toegankelijk gemaakt. Citrix biedt een complete oplossing voor virtuele apps en desktop. Citrix biedt met haar ICA protocol en de zogenaamde HDX technologie, diverse technieken om haar gebruikers van een optimale gebruikerservaring te voorzien.

De oplossing van Citrix is ontwikkeld voor een naadloze integratie en heeft zichzelf al ruimschoots bewezen in veeleisende productieomgevingen. Hoge prestaties gaan hand in hand met eenvoud en optimaal beheer.

Voor een centrale hosting van 3D-applicaties en gegevens met verbluffende prestaties en veilige, real-time samenwerking op afstand, biedt Citrix XenDesktop HDX 3D Pro. Compressie en acceleratie zorgen ervoor dat professionele 3D-applicaties optimaal functioneren, ook via netwerken met een beperkte bandbreedte en hoge latency.

HDX 3D Pro grafische versnellingstechnologie is te gebruiken met:

 • CAD/CAM/CAE (computer-aided design, manufacturing en engineering) toepassingen;
 • GIS (geografische informatiesysteem software) toepassingen;
 • PACS (fotoarchivering communicatiesysteem) werkstations voor medische beeldvorming;
 • Webgebaseerde apps met high resolution beelden en/of video’s;
 • De nieuwste ondersteunde OpenGL, DirectX, CUDA en CL versies.

Powermanagement

Citrix XenDesktop bevat powermanagement functionaliteiten waarmee VM’s in- en uitgeschakeld kunnen worden. Het uitschakelen van VM’s kan in cloud omgevingen een belangrijke feature zijn, omdat daarmee kosten bespaard kunnen worden. Microsoft Azure is een pay-per-use cloud oplossing. Wanneer de VM’s uitgeschakeld zijn, worden ze niet gebruikt en hoeven ze voor die periode ook niet betaald te worden.

Naast de ingebouwde functionaliteit binnen XenDesktop biedt Citrix SmartScale, als onderdeel van de Citrix Smart Tools, welke voor zowel XenDesktop als XenApp gebruikt kan worden. Met SmartScale kunnen machines in- en uitgeschakeld worden op basis van:

 • Schedule-based scaling: hiermee worden machines op basis van een tijdsschema in- en uitgeschakeld.
 • Load-based scaling: hiermee worden op basis van het gebruik en het aantal sessies de machines in- of uitgeschakeld.
 • Load en scheduled based scaling: hiermee wordt op basis van een tijdschema een minimaal aantal machines beschikbaar gehouden en worden extra machines ingeschakeld als het aantal sessies daarom vraagt.

SmartScale ondersteunt de volgende desktop delivery types:

 • Desktop OS machines
  – Static presistent (dedicated) VDI desktops
  – Random non-persistent VDI desktops (pooled VDI desktops)
 • Server OS machines (published applications en hosted shared desktops)

Om gebruik te maken van SmartScale wordt geadviseerd de ingebouwde XenApp/XenDesktop powermanagement functionaliteit uit te schakelen. SmartScale is onderdeel van de Smart Tool, maar kan een extra licentie vereisen. Er is daarvoor een Citrix Service subscription of een XenApp/XenDesktop Platinum licentie met Customer Succes Services – Select benodigd.

Demonstratie configuratie SmartScale

Kosten besparen

Een VM hoeft niet de hele dag aan te staan en daarmee niet voor de hele dag betaald te worden. Uitgaande van 9 uur per dag, 5 dagen per week, 52 werkweken per jaar, 6 nationale feestdagen en 25 vakantiedagen wordt een VM ongeveer 172 uur per maand gebruikt. Standaard, wanneer een VM een volledige maand gebruikt wordt, rekent Microsoft daar 732 uur voor. Zo kan het uitschakelen van de VM na gebruik kan enorme kosten besparen.

Aandachtspunten

Voor een goede performance is het wenselijk de applicatie- en gebruikersinstellingen en data dicht bij de VM’s te hebben in Azure. Daarvoor hoef je niet jouw gehele IT infrastructuur onder te brengen in de cloud, je kan er ook voor kiezen om alleen de servers gerelateerd aan de grafische omgeving in Azure onder te brengen. Deze omgeving kun je koppelen aan jouw eigen IT infrastructuur op jouw locatie of datacenter. Daarmee wordt een zogenaamde hybride cloud omgeving gecreëerd.

Ook wordt het aanbieden van applicaties vanuit de cloud nog niet door alle applicatieleveranciers ondersteund. Hoewel de applicaties in de meeste gevallen functioneren, geven nog niet alle leveranciers aan dat ze de cloud oplossingen supporten. Of een applicatie officieel gesupport wordt en wat de impact van een niet officieel gesupporte applicatie is, zal per situatie met de leverancier van de applicatie bekeken moeten worden.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in een demonstratie, neem dan via het formulier aan de rechterkant contact op met een van de ITON accountmanagers.

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This