Selecteer een pagina
Cyber Threat Report: waar nemen de risico’s toe
Cyber Threat Report: waar nemen de risico’s toe

Overal hoor je dat cybersecurity belangrijk is, maar hoe weet je nou waar de gevaren het meeste toenemen? Om dat inzichtelijk te maken brengt Sonicwall elk jaar het Cyber Threat Report uit. Zij kijken daarin terug op het voorgaande jaar en gebruiken daarbij allerlei gegevens over hackers, aanvallen en alle andere dingen die met cybercrime te maken hebben. In dit bericht nemen we de ontwikkelingen met je door.

Klik hier om direct naar het Cyber Threat Report te gaan.

Het nieuwste rapport

Het Cyber Threat Report 2021 is het meest actuele rapport van Sonicwall. Hierin vergelijken ze de gegevens van 2020 met 2019. Daar komen een aantal belangrijke zaken in naar voren. Lees onder de afbeelding verder.

cyber threat report

Aantal malware aanvallen neemt af

Het aantal malware aanvallen is behoorlijk aan het krimpen. Je kunt bijna stellen dat malware zijn langste tijd heeft gehad. SonicWall meldt in haar rapport dat ze 43% minder malware detecteren dan een jaar eerder. Dit heeft echter wel een kanttekening nodig. De cijfers kunnen door corona wat vertekend zijn.

SonicWall baseert zijn gegevens namelijk op data die zij voornamelijk verzamelen op kantoorlocaties (doormiddel van netwerkverkeer dat door firewall gaat etc.). In corona tijd, waarbij veel mensen thuiswerken en dus een aantal meetmogelijkheden wegvalt, is dit cijfer enigszins vertekend te noemen. Belangrijk is wel om te weten dat, ondanks deze kanttekening, malware aanvallen sterk aan het verminderen zijn ten opzichte van andere aanvallen.

Wat zien we wel toenemen

Zoals in de afbeelding (zie hierboven) goed te zien is, neemt het aantal aanvallen via encrypted verbindingen toe. Dit is logisch, want steeds meer internetverbindingen vereisen het gebruik van https. Webbrowsers geven tegenwoordig een waarschuwing als de verbinding niet meer veilig is, met het gevolg dat steeds meer verbindingen beveiligd worden aangeboden en dat dus ook automatisch het aantal aanvallen via dit soort verbindingen toeneemt. Is dit schrikbarend? Nee, maar het is wel een trend die zich voortzet.

Waar wordt het echt interessant?

Dat is als je kijkt naar de volgende cijfers in de afbeelding. Het aantal intrusion pogingen neemt gigantisch toe. Je ziet steeds meer dat hackers er moeite voor doen om ervoor te zorgen dat ze allerlei systemen binnenkomen. Dit is een trend die zich voortzet. Nog zo’n trend is cryptojacking. Dit is relatief nieuw. Wat je hierbij ziet gebeuren is dat steeds meer hackers proberen om jouw systemen te gebruiken voor het minen van cryptovaluta zoals bitcoins.

Stijging ransomware mag geen verrassing zijn

Dat ransomware enorm stijgt, zal voor niemand een verrassing zijn. In deze tijd, waarbij mensen meer thuiswerken en er minder makkelijk gecommuniceerd wordt met collega’s, zie je dat het aantal aanvallen toeneemt en ook het aantal mensen wat in zo’n aanval trapt.

New kid on the block

Het laatste wat we zien is dat hackers de weg gevonden hebben naar IoT apparaten, dit is een nieuwe ontwikkeling. Bij IoT apparaten moet je denken aan sensoren, camera’s, toegangssystemen etc.. Aanvallers richten daar steeds meer hun aandacht op. Dat komt onder andere, en dat is nog veel kwalijker, omdat fabrikanten van dergelijke producten qua veiligheid achter lopen ten opzichte van de al wat langer bestaande systemen. Daardoor worden kwetsbaarheden eerder benut.

Het volledige rapport

Ben je geïnteresseerd in het volledige Cyber Threat Report van SonicWall? Klik dan op de onderstaande afbeelding en het rapport opent zich vanzelf in een nieuw tabblad.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This