Organisaties die willen dat de IT naadloos meebeweegt met sneller veranderende situaties komen er vaak achter dat zij dit niet meer alleen kunnen. De IT, of een gedeelte daarvan, wordt daarom uit handen gegeven. Dat gebeurt bijvoorbeeld om de digitale veiligheid beter te borgen of om zelf meer tijd over te houden voor innovatieve IT projecten in plaats van bijvoorbeeld met beheer bezig te zijn. Maar waar let je op als je specialistische IT kennis inhuurt of uitbesteedt? Check ze alle 6:
1: De menselijke klik moet er zijn
Daar waar IT producten en diensten vaak op elkaar lijken zal allereerst moeten blijken of je met elkaar op dezelfde golflengte zit. Een menselijke klik hebben betekent dat er een wederzijdse betrokkenheid is. Voor een langdurige relatie zullen twee partijen ook bereid moeten zijn elkaar vooruit te helpen.
2: Commitment en afhankelijkheid
Helaas komt het voor dat de specialist die je zou willen inhuren toch plotseling niet aan zijn of haar verwachtingen kan voldoen. Een IT project bij een andere klant loopt bijvoorbeeld uit, waardoor jouw project blijft liggen of zelfs niet kan worden opgepakt. Check dus vooraf of de gemaakte afspraken ook waargemaakt kunnen worden en of er voldoende specialisten als back-up aanwezig zijn om niet afhankelijk te zijn van één persoon.
3: Kennis over de branche
Het begrijpen van specifieke processen of procedures binnen branches is waardevol; het zorgt voor een efficiëntere inrichting van de IT omgeving. Denk daarbij ook aan kennis over wet- en regelgeving die in bepaalde branches kunnen gelden. Vraag ook of er referenties zijn van gelijksoortige organisaties en wat daar dan precies is opgeleverd.
4: Behaalde Certificeringen
Stel dat je iemand inhuurt om jouw informatiebeveiliging te optimaliseren. Dan helpt het als de uitvoerende partij zelf ook gecertificeerd is, bijvoorbeeld met ISO 27001. De kennis die de IT specialist zelf rondom informatiebeveiliging heeft opgedaan komt daarmee immers ten goede aan jouw organisatie.
5: Hoofdaannemerschap
Doet de ingehuurde specialist alles zelf, of wordt de opdracht geheel of gedeeltelijk uitbesteed? Soms blijkt dat de ontwikkeling van jouw applicatie ergens aan de andere kant van de wereld plaatsvindt. Dan kan er vertraging ontstaan, bijvoorbeeld door cultuurverschillen, taalproblemen of interpretatiefouten. Tot slot kun je jezelf de vraag stellen of er in dat geval niet teveel schakels zijn die aan jouw organisatie verdienen.
6: Het kunnen schakelen op management niveau
Bij het uitbesteden van een IT project helpt het als de externe specialist ook multidisciplinair kan communiceren. Dat betekent bijvoorbeeld het kunnen geven van een duidelijke Management Summary, maar ook de taal spreken van een IT- of netwerk architect. Er moet meestal ook ‘een klik’ met andere collega’s zijn om hen te overtuigen van de te maken keuze.
Succes met inhuren of uitbesteden van de juiste IT expertise!
Als je wilt weten of er ‘een wederzijdse klik’ is, neem dan hier contact op om het te ontdekken.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
