Citrix Summit 2017

Citrix Summit 2017

Dit jaar begon weer goed met Summit, hét partner evenement van Citrix, dat plaatsvond van 9 tot 11 januari in Anaheim. Tijdens dit evenement worden partners volledig bijgepraat over de laatste ontwikkelingen, toekomstvisie en nieuwtjes van Citrix.

Medewerkers van Citrix zijn gedurende deze week aanwezig. Hier wordt handig gebruik van gemaakt, door het te combineren met de Partner Technical Expert Council bijeenkomst. Dit tweedaagse evenement, voor een zeer select groepje partners (+/-80 wereldwijd), wordt 2 keer per jaar georganiseerd en staat met name in het teken van roadmaps en visie voor de komende jaren. Medewerkers van Citrix presenteren de informatie en wij worden gevraagd input te leveren over producten en noodzakelijk/gewenste aanpassingen en/of de prioriteit hiervan. Dit geeft ons een mooie kans om inzicht te krijgen in wat er aan gaat komen. En er gaat veel moois aan komen! Helaas kan ik hier nog geen details delen aangezien dit onder NDA valt.

Gelukkig valt er genoeg te vertellen over datgene wat op Citrix Summit werd aangekondigd. Ik heb een aantal van de belangrijkste nieuwtjes even opgesomd.

Nauwere samenwerking Microsoft en Citrix

Als rode draad zie je overal de nauwere samenwerking tussen Microsoft en Citrix naar voren komen. De komst van de nieuwe CEO, Kirill Tatarinov, heeft dit proces ongetwijfeld versneld aangezien hij hiervoor Executive Vice President van de Microsoft Business Solutions Division was. Deze ontwikkeling kwam niet als een verrassing want zoals ik al eerder schreef zijn Microsoft en Citrix een strategische relatie aangegaan.

 

Microsoft heeft aangekondigd dit jaar te stoppen met Azure Remote App. Als vervanger hebben ze gekozen voor een oplossing van Citrix, XenDesktop/XenApp Essentials. Dit biedt Citrix de unieke mogelijkheid een Windows 10 desktop OS direct te leveren vanaf Microsoft Azure. Klanten die al in het bezit zijn van een XenApp of XenDesktop licentie krijgen de mogelijkheid een trade-up te doen naar de cloud licentie, iets wat perfect aansluit bij de veel gehoorde ‘cloud first’ strategie die veel bedrijven nu hebben.

In officiële uitlatingen vanuit Microsoft zie je deze steeds meer details terug komen, een mooi voorbeeld hiervan in de blog van Brad Anderson, Corporate Vice President van het Enterprise Client & Mobility (ECM) team bij Microsoft.

 


(Bron)

 

Naast de bovenstaande zaken is de strategische samenwerking overal terug te zien, enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

NetScaler

Deze voegt bovenop de Microsofts Enterprise Mobility + Security suite een micro-VPN tunnel toe. Hierdoor kunnen nog betere en veiligere verbindingen worden opgebouwd naar mobiele devices.

 

ShareFile
Biedt toegevoegde waarde bovenop de Office 365 producten. Door gebruik te maken van slimme connectoren is het bijvoorbeeld mogelijk data vanuit OneDrive voor Bedrijven, SharePoint of Dropbox beschikbaar te stellen met een de ShareFile Drive mapper cliënt binnen een remote desktop omgeving. Deze functionaliteit biedt Microsoft zelf niet.

Skype voor Bedrijven
Deze applicatie is met Citrix techniek virtueel aan te bieden, waardoor betere security en beheer kan worden bereikt zonder dat dit ten koste te gaat van de performance en videokwaliteit, dit komt overeen met die van een lokale implementatie.

En enkele minder zichtbare zaken, zoals ondersteuning voor ADFS vanuit de Citrix cloud en volledige ondersteuning voor alle Citrix componenten vanuit Microsoft Azure Site Recovery (bron).

Citrix en Microsoft

Overname Unidesk

Naast het bovenstaande bleek Citrix nog meer belangrijk nieuws te hebben; de overname van Unidesk. Een zeer welkome aanvulling op het portfolio. Met deze techniek wordt het managen van applicaties eenvoudiger en krijgen medewerkers een uniforme gebruikerservaring ongeacht het platform waarvan gebruikgemaakt wordt. Dit maakt de migratie naar nieuwere besturingssystemen of de cloud nog eenvoudiger. Unidesk wordt, net als het vorig jaar overgenomen Norskale, gratis beschikbaar gesteld voor klanten met een geldig Citrix Software Maintenance contract.

Smart Tools

Een welkome aanvulling op Smart Tools (Smart Scale, Build en Migrate), voorheen Life Cycle Management, is Smart Check. Deze cloudgebaseerde dienst biedt proactieve health checks van Citrix omgevingen en is in staat om de site health te beoordelen, te checken of je applicaties en desktops beschikbaar zijn en te controlere of alle beschikbare en relevante hotfixes en updates geïnstalleerd zijn.

Samengevat was het een erg plezierige, drukke week met veel, goed nieuws. Citrix en ITON zijn hiermee helemaal klaar voor de toekomst. Mocht u na het lezen enthousiast zijn geworden, kijk dan even op ons ITON YouTube kanaal. Hier zijn een aantal vlogs te vinden die ik gedurende Summit heb gemaakt.

Niek Boevink

IT architect

Lees meer over Niek Boevink

Blog berichten van Niek Boevink

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Google+