Contact Support

Blog


Misschien is een datacenter migratie op dit moment bij jouw organisatie niet aan de orde. Maar er komt een tijd, en er zijn verschillende reden, dat een datacenter migratie onvermijdelijk is. Of je nu een eigen datacenter hebt of ergens ruimte huurt, er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden met een datacenter migratie.  

  • Bepaal wat je gaat migreren  
  • Bekijk de huidige omgeving en hardware 
  • Bepaal wie de migratie gaat uitvoeren en wanneer
  • Vastleggen en testen  

Bedrijven groeien, veranderen en moderniseren, on-premises hardware wordt ouder en wet- en regelgeving zorgt ervoor dat datacenter migratie niet uit kan blijven. Ondanks het feit dat datacenter migratie steeds vaker gebeurt, zitten er toch een aantal risico’s aan vast wanneer een migratie niet goed wordt uitgevoerd. Vaak hebben we het over essentiële applicaties en data die worden gemigreerd, en dat maakt datacenter migratie een lastig en toch risicovol proces 

Stap #1 – Bepaal wat je gaat migreren 

Misschien ga je investeren in nieuwe hardware, verplaats je wat data of gaat alles richting de cloud. Dit is het moment om de oudere hardware aan de kant te zetten en te kiezen voor een moderne oplossingEen datacenter migratie is het juiste moment om te kijken of je van lastige vendoren af kan stappen, een nieuwe dienst uit te proberen of te gaan moderniseren.  

Als jouw datacenter nog niet helemaal richting de cloud gaat, is dit ook het juiste moment om te zien of de apparatuur op de nieuwe locatie past. Is het misschien tijd voor een nieuwe indeling? Migratie is het juiste moment om te kijken wat wel en wat niet werkt in het ontwerp van jouw datacenter.  

Wanneer je eenmaal weet wat wel en niet wordt gemigreerd, moet je bepalen of je alles ineens gaat migreren of het opdeelt. De laatste optie geeft je de kans om delen van het datacenter alvast op de nieuwe locatie te laten draaien en dat je alvast kunt beginnen.  

Je moet nu ook bepalen of je kiest voor de mogelijkheid om een migratie zelf uit te voeren of dat je het beste een externe partij kunt inschakelen. Dit kan een IT partij zijn die ervaring heeft met datacenter migratie, of zou een verhuisbedrijf kunnen zijn. Als ze maar ervaring hebben met het omgaan met IT hardware 

Stap #2 – Bekijk de huidige omgeving en hardware 

Voordat je de eerste stekker uit het stopcontact haalt, is het belangrijk om systeemlogs en een documentatie van de inventaris te hebben. Zorg ervoor dat je alles hebt vastgelegd en dat recent toegevoegde apparatuur ook op de lijst staan. Zorg ervoor dat er recente back-ups zijn en dat processen veilig kunnen worden stilgelegd. Heb je bestaande contracten met vendoren? Geef dan aan dat de hardware nu ergens anders staan.  

Geef duidelijk aan wat blijft en wat gaat verhuizen. Als iets gaat verhuizen, zorg er dan voor dat je informatie hebt over de garantie en dat je het serienummer van de hardware vastlegt. Zorg ervoor dat niets wat je tijdens de migratie doet ervoor zorgt dat de garantie vervalt.  

Bij een migratie is het essentieel om shadow IT in kaart te brengen. Worden er nu toepassingen ondersteund die niet in de product- of dienstencatalogus staan? Hoe werken de netwerken met elkaar en welke bedrijfsprocessen kunnen worden ondermijnd met een migratie? Het is belangrijk om exact in kaart te hebben hoe de infrastructuur daadwerkelijk werkt, niet hoe deze op papier werkt.  

Dit is het moment om recovery of back-ups in te stellen of aan te passen. Het is verstandig om zowel een fysieke back-up als een back-up in de cloud te hebben. Recovery testen is een slimme manier om je zo voor te bereiden op de daadwerkelijke verhuizing. 

Stap #3 – Bepaal wie de migratie gaat uitvoeren en wanneer 

Wanneer je de datum gaat kiezen voor jouw datacenter migratie is het belangrijk om een datum te kiezen waar de bedrijfsvoering er zo weinig mogelijk last van heeft. Eigenlijk verwachten we dat IT 24/7 beschikbaar is, downtime moeten we minimaliseren. De daadwerkelijke migratie zal waarschijnlijk buiten werktijd gebeuren. Zorg er dan wel voor dat je toegang hebt tot locaties. 

Het is geen overbodige luxe om een datacenter migratie overzichtelijk en duidelijk te laten verlopen. Daarom is het belangrijk om met de betrokken partijen in gesprek te gaan en ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er verwacht wordt tijdens migratie.  

De fysieke verhuizing moet ook duidelijk zijn. Op dozen met kabels moet je duidelijk vermelden wat voor type kabel er in de doos zit en wat de lengte is. Ook is het verstandig om duidelijk aan te gegeven naar welke verdieping/kamer de doos moet. 

Stap #4 – Vastleggen en testen 

Het is belangrijk om aan de simpele (misschien basale) dingen te denken. Is de stroomvoorziening geregeld, is er iemand om je te begeleiden op de nieuwe locatie, zijn de netwerkkabels aanwezig en hoe zit het met de bereikbaarheid van de nieuwe locatie? Misschien klinkt het simpel, maar het zou onprettig zijn een mislukte migratie te hebben wanneer bepaalde zaken niet geregeld zijn. Een checklist kan helpen deze basale en minder basale dingen gemakkelijk af te vinken.  

Na de planning is de dag er eindelijkde dag waarop de datacenter migratie in zijn geheel of gedeeltelijk wordt uitgevoerd. Wanneer alles is geïnstalleerd en de hardware met succes is verhuisd, is het tijd om te gaan testen. Zorg ervoor dat alle hardware aanwezig is en gebruik ook hier een checklist om ervoor te zorgen dat er geen ontbrekende hardware is.  

Zodra de nieuwe IT omgeving live is gegaan, komen we op een belangrijk evaluatiemoment. Is aan het draaiboek gehouden? Zijn de gestelde deadlines gehaald? Vraag het gehele team om feedback en zorg ervoor dat deze informatie wordt gebruikt.  

Het belangrijkste om te weten met een succesvolle datacenter migratie is dat het gehele proces duidelijk in kaart wordt gebracht, een sterk onderbouwd draaiboek heeft en eindigt met een evaluatiemoment.  
 
Wil je meer weten over datacenter migratie en waar je allemaal over na moet denken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en download de whitepaper


Contactformulier