Contact Support

Blog

Ben Meints

Ben Meints Manager product management


Maar liefst 7 op de 10 organisaties maken zich zorgen over de kosten, snelheid en complexiteit van traditionele dataopslag, zo blijkt uit recent onderzoek van opensource software provider SUSE.

Ondervraagde organisaties melden dat de frustratie voornamelijk zit bij de complexiteit en versnippering van de bestaande oplossingen, maar ze maken zich vooral zorgen op het moment dat de storagebehoefte snel groeit. En dat dataverbruik explosief groeit, is voor niemand echt meer een verrassing.

Interessante constateringen, maar wat voor veel organisaties belangrijker is: hoe houd je al deze data veilig, als zelfs de eerste keer opslaan al frustraties oplevert? Op het moment dat de storage groeit, moet de back-up nog veel harder meegroeien.

Back-up in de cloud

De oplossing voor deze enorme back-upbehoefte is gelukkig een stuk eenvoudiger dan het oplossen van de problemen rondom primaire storage zelf. De cloud biedt immers oneindige opslag tegen zeer lage kosten. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over capaciteit. En dankzij de garanties die cloud providers bieden, weet je ook zeker dat de data die je opslaat in de cloud, altijd beschikbaar en consistent is.

Toch is back-up in de cloud nog lang geen gemeengoed. Veel organisaties maken zich zorgen over de veiligheid van data. Maar belangrijker nog, hoe krijg je al deze data over de lijn? Een back-up maken is één ding, maar hoe lang duurt het wel niet om al die data bij een calamiteit weer te downloaden?

Hier is maar één oplossing voor: denk na over je dataveiligheidsstrategie, volg de onderstaande 4 stappen en zet de juiste middelen in voor het juiste vraagstuk.

Stap 1: wat is het vraagstuk?

Wat wil je bereiken met je dataveiligheidsstrategie? Wil je snel weer aan het werk op het moment dat het pand uitbrandt? Uiteraard. Wil je data terughalen op het moment dat een medewerker deze weggooit? Ook dat spreekt voor zich. Wil je iets doen met gearchiveerde data? Natuurlijk. Maar heb je dan één oplossing nodig voor deze drie problemen? Veel organisaties kiezen hier wel voor, maar in een snel veranderende wereld heeft dit allang niet meer de voorkeur. Pak dus de benoemde vraagstukken 1 voor 1 op en zoek de juiste oplossing per vraagstuk.

Stap 2: begin met het vraagstuk met het grootste risico

Het grootste risico binnen een organisatie is het per ongeluk verwijderen of veranderen van belangrijke data door medewerkers. Hiervoor geldt dat het belangrijk is om gericht te back-uppen. Maak geen volledige back-ups van uw VM’s, maar bepaal welke data belangrijk is en maak hier back-ups van. Dit betekent niet dat je eerst alle data moet kwalificeren (dan komt het er nooit van), maar denk wel na over de mappen die meegenomen moeten worden. Zorg ervoor dat je altijd lokaal een kopie van de data hebt (maar ook niet langer dan 3 dagen) en zet de rest in de cloud. Kies hier een helder schema voor (bijvoorbeeld 1 week, 1 maand of 7 jaar). Deze lokale kopie gebruik je op het moment dat in één keer veel data wordt weggegooid. Dit heb je over het algemeen snel door (als de klantenmap ineens leeg is, valt dat echt binnen 3 dagen wel op) en doordat een recente kopie lokaal staat, is deze data ook binnen no-time terug. Voor kleinere restores maak je gebruik van de cloud, en dan is de bandbreedte en snelheid van restore ineens veel minder belangrijk.

Stap 3: los het vraagstuk met de grootste impact op

De grootste impact is helder. Op het moment dat de totale omgeving wegvalt door brand, overstroming of erger, ligt het bedrijf stil. De vraag die je je dan moet stellen is of back-up in dat geval wel de juiste oplossing biedt. Immers, op het moment dat een dergelijke situatie zich voordoet, heb je niet snel een nieuwe infrastructuur, en ben je zeker niet in staat alle data eenvoudig terug te zetten. Je hebt hier dus veel meer aan een uitwijkoplossing. Dit kan een duur tweede datacenter zijn, maar ook dit kan eenvoudig in de cloud. Daar is tenslotte altijd capaciteit beschikbaar en je kunt letterlijk binnen enkele uren weer volledig productief zijn.

Stap 4: denk na over dat wat elke andere organisatie vergeet

En dat is het archief. Het archief wordt weinig gebruikt, maar het is niet voor niets een archief. Iemand heeft er belang bij dat deze data beschikbaar blijft. Op het moment dat het archief faalt, heeft de organisatie nog steeds een probleem. De vraag die je je moet stellen is of het niet beter is het archief sowieso al onder te brengen in de cloud. Als cloud providers garanties bieden, hoef jij je hier toch geen zorgen over te maken?

Whitepaper back-up, uitwijk en archief

Benieuwd hoe ITON omgaat met deze vraagstukken? Download onze whitepaper en lees meer over de oplossingen van Microsoft die wij inzetten om dataveiligheid te garanderen.