Contact Support

Nieuws


We hebben er 14 jaar op moeten wachten, maar we komen dichter bij een veiligere wifi standaard. Routers en andere apparaten kunnen gebruik maken van WPA3, deze standaard moet het voor hackers lastiger maken om een draadloos netwerk te kraken.

De introductie van WPA3 is eergisteren bekend gemaakt door de organisatie die verantwoordelijk is voor wifi technologie: de Wi-Fi Alliance. Met deze nieuwe standaard is voor anderen lastiger om te zien wat je op internet doet.

Wat doet WPA3?

Er zijn flink wat veranderingen met WPA3 als we deze vergelijken met de oude standaard. Een aantal van de meest belangrijke veranderingen zijn:

  • 192-bit versleuteling – Alleen te gebruiken bij WPA3-Enterprise en dus ook vooral belangrijk voor gemeentes, zorginstanties en organisaties. Als er privacygevoelige informatie via wifi moet worden gedeeld is deze versleuteling cruciaal. Het betekent dat er afscheid kan worden genomen van de USB drive en gegevens snel en veilig via wifi worden verzonden.
  • Simultaneous Authentication of Equals (SAE) – Vervangt de WPA2-PSK wachtwoorden. Het zorgt ervoor dat er een extra stap moet worden gezet voordat het netwerk toegang van een apparaat goedkeurt. Voor de gebruikers zelf verandert er weinig, maar hackers die een hele lijst wachtwoorden gebruiken om een ‘brute force’ aanval te forceren krijgen het hierdoor een stuk lastiger.
  • Individuele data-encryptie – Wanneer je met WPA3 gegevens uitwisselt tussen jouw apparaat en jouw wifi punt zijn deze gegevens versleuteld. Dit betekent dat voor een hacker het onderscheppen van data feitelijk geen zin meer heeft. Ze hebben de data misschien wel, maar zonder de specifieke beveiligingssleutel zien ze niet wat voor data ze hebben. Omdat de sleutel constant veranderd is het zelfs niet mogelijk om eerder onderschepte gegevens te bekijken wanneer ze toch op de een of andere manier het wachtwoord kunnen achterhalen.

Volledige integratie duurt nog even

Voordat iedereen gebruik maakt van WPA3 moeten we nog even geduld hebben. De verwachting is wel dat devices die in 2019 uitkomen al standaard WPA3-certificatie hebben. Vervolgens gaat er nog een jaar of twee overheen voordat WPA3 echt verplicht is om een apparaat met wifi te mogen verkopen. Tot die tijd blijft het dus belangrijk veilig met data om te gaan.