Contact Support

Blog


Gesprekken over problemen met IT vendor lock-in zijn net zou oud als de IT-industrie zelf. Vendor lock-in is voor veel bedrijven een van de belangrijkste 'beren op de weg' bij een eventuele cloud migratie.

Wanneer we over een vendor lock-in spreken, hebben we het hier in economische zin over het feit dat een bedrijf afhankelijk is van een leverancier met producten of diensten. Het bedrijf kan niet, zonder aanzienlijke kosten te maken, overstappen naar een andere leverancier. 

Met elke technologiegeneratie hebben we te maken gehad met vendor lock-in. Is cloud daarin anders dan deze andere technologieën of moeten we vendor lock-in accepteren als een niet te vermeiden feit?

De feiten van migratie

Voor bijna elk bedrijf is het financieel verstandig over te stappen naar de cloud. Voor veel bedrijven is echter het idee van vendor lock-in een van de belangrijkste redenen om niet over de stappen naar deze on-demand of pay-as-you-go IT-diensten.

Ondanks dat deze veranderingen het mogelijk maken kosten te besparen en efficiënter te werken, zitten bedrijven wel vast aan bepaalde facetten van de cloud provider. Wanneer je een andere cloud provider zoekt, maakt dit het overstappen duurder.

Wat is de oplossing?

Het probleem is dat je niet bakken met geld wilt uitgeven op het moment dat je overstapt. In dat geval is een hybride cloud een optie. Een combinatie van interne systemen en cloud oplossingen.

Een hybride cloud oplossing zorgt ervoor dat je niet op een paard wed met betrekking tot jouw IT en databehoeften. Deze diversifiëring zorgt er niet alleen voor dat je flexibeler bent qua infrastructuur, maar het maakt een eventuele migratie ook gemakkelijker. Dit zorgt voor de interoperabiliteit die je nodig hebt om taken beter te verdelen.

Wat hier interessant is, is dat verschillende systemen beter op verschillende platformen passen. Zo kun je bijvoorbeeld Microsoft Azure gebruiken voor het draaien van Microsoft-toepassingen, maar heb je de mogelijkheid om toepassingen te gebruiken of een ander platform als je dat beter uitkomt. Een hybride cloud optie geeft je deze mogelijkheid.

Daarnaast biedt deze optie nog meer bescherming tegen dure service onderbrekingen. Aangezien je flexibel bent kun je ook blijven doorwerken.

Hoe vind ik de juiste oplossing?

Je kunt de juiste hybride cloud oplossing het beste vinden door klein te beginnen en zo langzaam uit te bouwen. Dit zorgt ervoor dat je een oog kan houden op de kosten, de implementatie kan overzien en eventuele aanpassingen kan maken als jouw werkomgeving groeit of krimpt. 

Door met een cloud leverancier te werken die al jaren werkt met de hybride cloud vergemakkelijk je het overstapproces. Zo zit je bij ITON niet vast qua vendor lock-in, vooral omdat jouw data ook in Azure bij Microsoft opgeslagen is. Zo heb je de mogelijkheid om flexibel te blijven wanneer het jou uitkomt. En zo blijft jouw data ook echt jouw data.