Contact Support

Blog


Zou dit eindelijk werkelijkheid worden? Tot nu toe kan je binnen SharePoint Online geen tenant of sitecollectie hernoemen. Dit is voor veel bedrijven lastig. Waarom is dit lastig? Stel, je bedrijfsnaam wijzigt (tegenwoordig geen gekke gedachte).

De enige manier om deze verandering door te voeren is het aanvragen van een nieuwe Office 365 tenant met de nieuwe domeinnaam. Vervolgens moet je alle data, opbouw en styling migreren naar de nieuwe Office 365 tenant. Zoals iedereen zich kan voorstellen is dit een enorme klus, die graag uitgesteld wordt.

Maar door het bericht op UserVoice van Microsoft is te zien dat ze eindelijk bezig zijn je tenantnaam te kunnen veranderen op het gebied van SharePoint Online. Het staat nog op 'Working on it' en een doorlooptijd is nog niet gegeven, maar dat eraan gewerkt wordt maakt mij al blij.

Site Collecties hernoemen

Naast het wijzigen van de gehele tenant, houdt deze functionaliteit ook in dat Site Collecties hernoemd kunnen worden binnen SharePoint Online. Deze functie is ook heel welkom. Vaak genoeg wijzigt een afdelingsnaam of projectnaam. Als afdelingen en projecten dan op Site Collectie niveau aangemaakt worden, dient wederom een migratie plaats te vinden. En wel vanaf de oude Site Collectie naar de nieuwe Site Collectie. Zoals hierboven aangegeven, een hele klus. En met de nieuwe functionaliteit is het waarschijnlijk maar een paar muisklikken om dit te bewerkstelligen.

Kritische noot

Een kritische noot is er natuurlijk altijd. In deze tijd worden er veel services gekoppeld. Denk alleen al aan PowerApps, Flow, Power-BI. Het is maar de vraag hoe deze omgaan met deze naamswijziging van een Site Collectie of tenant naamwijziging. En laten we dan nog maar niet nadenken over services buiten Office 365 die gekoppeld zijn.

Een stuk makkelijker

Al met al natuurlijk heel goed nieuws. Ik wacht met smart op deze functionaliteit. Het zal mijn leven als consultant bij de klant een stuk gemakkelijker maken. Meer tijd voor zaken die er echt toe doen en waar de klant gelukkig van wordt. En niet alleen met migraties om alleen een naamswijziging door te voeren.