Contact Support

Nieuws


Als je wel eens bij een datacenter in de buurt bent geweest dan weet je dat datacenters ruimte innemen, veel geluid produceren en bijzonder heet worden. Microsoft heeft hier een nieuwe oplossing voor bedacht - een datacenter op de bodem van de zee plaatsen.

Microsoft heeft vlakbij de Orkney-eilanden (nabij Noord-Schotland) een datacenter op de bodem van de Noordzee geplaatst. Het plaatsen van dit datacenter is een onderdeel van Microsofts Project Natick. Dit project staat in het kader van de mogelijkheden van een datacenter onder water.

Minder energie gebruiken

Het is geen geheim dat een datacenter ongelofelijk veel energie gebruikt. De hypothese is dan ook dat een datacenter onder water plaatsen veel minder energie gaat gebruiken, vooral omdat deze minder koeling nodig heeft. Microsoft is dan ook al sinds 2013 bezig met het bekijken van de haalbaarheid van een datacenter onder water. Het datacenter bij de Orkney-eilanden is het tweede prototype van Microsoft. Het eerste prototype zat op slechts 10 meter diep 100 dagen op de bodem van Stille Oceaan.

Wanneer het systeem op volle capaciteit draait dan gebruikt het iets minder dan een kwart megawatt (MW) aan vermogen. Het datacenter gebruikt opgewekte hernieuwbare energie en de natuurlijk lage temperaturen op de diepte van de oceaan zorgen voor voldoende koeling.

Haalbaarheid

Uiteindelijk zal de belangrijkste vraag zijn wat de ‘cost of ownership’ van een datacenter in het water is vergeleken met een datacenter op het land. Het team van Microsoft gaat het komende jaar de prestaties van het datacenter bijhouden en controleren om te zien wat voor een impact het datacenter heeft. Ze gaan alles meten van temperatuur- en geluidsniveaus tot interne luchtvochtigheid en energieverbruik.