Contact Support

Nieuws

Jelmer Barhorst

Jelmer Barhorst IT architect


Volgende week ben ik samen met drie collega's aanwezig bij Microsoft Ignite. Traditioneel een moment waarop Microsoft veel nieuwe ontwikkelingen aankondigt. Hieronder ga ik verder in op bepaalde onderwerpen.

Artificial Intelligence, Machine Learning, Quantum Computing

Al enkele jaren zet Microsoft hoog in op AI en ML. Daarvoor worden continu nieuwe toepassingen bedacht en geïntegreerd in de tools die we gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Outlook, welke op basis van inhoud van een mail kan bepalen of de mail prioriteit heeft of onbelangrijk is en acties kan herkennen zoals het inplannen van een afspraak of taak.

Vorig jaar heeft Microsoft aangegeven Quantum Computing als nieuw gebied te gaan ontginnen in Azure en hebben ze een speciaal voor Quantum Computing ontwikkelde programmeertaal gelanceerd. Ik ben benieuwd of daar dit jaar al toepassingen voor zijn ontwikkeld.

2019

Veel van de aankondigingen en sessies zullen in het teken staan van 2019. Denk daarbij aan Windows Server 2019, Office 2019, SQL server 2019, SharePoint 2019, etc. Qua nieuwe features is al veel informatie op internet te vinden, maar uiteraard praten ze ons bij over de voornaamste veranderingen.

Wat bijvoorbeeld nog een onduidelijk punt is over Office 2019, is het ondersteunde besturingssysteem. Op dit moment lijkt het erop dat alleen Windows 10 en Windows Server 2019 als ondersteund besturingssysteem gaan werken.

Windows 10

Naast de diverse 2019 versies wordt in oktober ook de nieuwste versie van Windows 10 verwacht, codenaam Redstone 5. Hiervoor zijn al lange tijd veel testgebruikers actief, dus veel nieuws wordt niet meer geïntroduceerd.

Microsoft is in de afgelopen dagen met een nieuwe propositie gekomen: Microsoft Managed Desktop. We verwachten omtrent deze dienst meer informatie te krijgen, zoals met welke fabrikanten en apparaten deze dienst wordt geleverd, wat er door Microsoft precies beheerd wordt en wat je als systeembeheerder nog zelf moet doen.

Remote Desktop Services, RDMi

Een van de interessante nieuwe zaken is Windows 10 Multi-User. Hiermee lijkt de Remote Desktop Services rol in Windows Server zijn langste tijd gehad te hebben. Bij ITON zijn we benieuwd naar de langetermijnvisie van Microsoft hierover en verwachten daar ook meer inzicht in te krijgen.

Over RDMi, Remote Desktop Modern Infrastructure, wordt al lang gespeculeerd en zijn vorig jaar al aankondigingen gedaan. Hoewel er in de sessie lijst geen enkele sessie te vinden is over RDMi, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat dit onderwerp niet wordt aangestipt. Ik verwacht daarom ook meer informatie te krijgen over de status van dit product.

Azure

De afgelopen jaren is Azure hét onderwerp op Ignite. Als je kijkt naar het aantal sessies wat gerelateerd is aan Azure, dan steekt dat met kop en schouders boven de rest uit. Onderstaande lijst zegt daarin genoeg.

Azure Files

Inmiddels is bekend dat omtrent Azure Files (een fileserver als dienst) diverse aankondigingen worden gedaan. Afgelopen zomer is de mogelijkheid voor synchronisatie met on-premises fileservers beschikbaar gekomen, maar daar worden de volgende zaken aan toegevoegd: vergroting van maximaal 5TB naar 100TB capaciteit en (als preview) integratie met Azure AD Domain Services voor het beheer van rechten zoals we op NTFS gewend zijn.

Azure GPU VM's

Momenteel hebben wij diverse projecten lopen waarin we VM’s op Azure inzetten met een grafische kaart van Nvidia (M60 GRID kaart met CUDA cores). Met name in de industrie wordt dit ingezet voor CAD-tekenaars vanwege de hoge prestaties waarmee 3D-afbeeldingen real-time gemaakt worden. Daarnaast wordt dezelfde kaart gebruik om met Remote Desktop Services of Citrix het beeld wat op de server in Azure getoond wordt op de meest optimale manier, zo min mogelijk bandbreedte en zonder kwaliteitsverlies naar de gebruiker te sturen.

Een van de sessies betreft de roadmap van deze productlijn, hierbij verwachten we de tweede versie van de NV serie VM’s. Een van de verbeteringen daarin is het kunnen gebruiken van SSD-storage, maar we zijn ook erg benieuwd naar manieren om de machines efficiënter in te zetten. Daarvoor hebben we een 1-op-1 overleg met de productmanager van de Azure GPU VM’s.

Productmanagers en Product Focus Groups

Vanuit Microsoft zijn van de meeste producten de productmanagers aanwezig. Naast de hiervoor genoemde Azure GPU VM’s hebben we bijvoorbeeld ook contact met mensen die verantwoordelijk zijn voor Managed Service Providers, Azure Migrate, Azure User Experience (UX), Azure Backup, etc. Daar krijgen we vaak een kijkje in de keuken. Uiteraard zullen we daarvan wetenswaardigheden delen!

ITON Ignite Update Sessie

Zien we jou ook op 11 oktober bij ITON in Veenendaal? Dan kun je je hier aanmelden. Tijdens de ITON Ignite Update Sessie praten we je in een paar uur (en met heerlijke lunch) helemaal bij over de laatste ontwikkelingen.

Houd onze social media-kanalen in de gaten voor live updates vanauit de Verenigde Staten.