Contact Support

Nieuws


We weten allemaal dat een datalek jouw organisatie geld kan kosten, maar de meeste mensen zullen versteld staan van de daadwerkelijke kosten…

Volgens onderzoek van het IBM Security and Ponemon Institute kost een gemiddeld datalek 3,29 miljoen euro. Maar de kosten van 'mega' datalekken, waar tussen de 1 miljoen en 50 miljoen gegevens verloren gaan, kunnen tussen de 34 miljoen en 298 miljoen euro kosten.

Waar de gegevens vandaan komen

IBM Security en Ponemon hebben bijna 500 organisaties geïnterviewd waar een datalek heeft plaatsgevonden. Vervolgens verzamelden ze honderden kostenfactoren die betrekking hebben op een datalek. Denk bijvoorbeeld aan technisch onderzoek en herstel, kennisgeving aan gedupeerden, wettelijke en reglementaire vereisten, mislopen van verwachte winsten en reputatieschade.

Uit het onderzoek blijkt dat de 'verborgen' kosten van datalekken (mislopen van verwachte winsten, reputatieschade en tijd die medewerkers bezig zijn met herstel) veel geld kosten en lastig in kaart zijn te brengen.

Stijging in kosten

Met een gemiddelde van 3,29 miljoen euro betekent dit dat een datalek 6,4 procent duurder is dan in 2017. Het is ook de eerste keer dat deze 'mega' datalekken worden gemeten. De gigantische kostenpost van een datalek en de schade aan bedrijfsimago geven aan hoe belangrijk het is om de juiste stappen te zetten om potentiële datalekken te voorkomen. Met de juiste technische oplossing is het mogelijk datalekken te voorkomen of in elk geval de kosten van een datalek te beperken.