Contact Support

Blog


De kans is aanwezig dat je wel eens nadenkt over cloud migratie. Misschien wil je slechts bepaalde programma’s of data naar de cloud migreren. Het kan lastig zijn om de verschillende keuzes te evalueren en erbij stil te staan of het nu echt voordelen heeft.

Wat veel bedrijven niet gelijk zien, is dat door cloud oplossingen genoeg voordelen te behalen vallen. Onderzoek vanuit Hewlett Packard Enterprise (HPE) bewijst dat cloud migratie verschillende voordelen heeft. Het voornaamste voordeel voor deze bedrijven is dat ze kunnen inspelen op wat voor hen echt belangrijk is. Denk daarbij aan schaalbaarheid, verbeterde dataveiligheid, meer productiviteit en betere klantenservice.

Lastige beslissingen

Elk bedrijf die de overstap naar de cloud overweegt, moet een aantal lastige beslissingen nemen. Wat voor een cloud oplossing is de juiste en welke applicaties draaien vanuit de cloud? Welke data kunnen en willen we vanuit de cloud beschikbaar hebben?

Hoewel een public cloud optie vaak goedkoper, sneller en schaalbaarder is dan een private cloud oplossing, is de private cloud optie voor sommige bedrijven wellicht een betere oplossing wanneer het om regelgeving en veiligheid gaat.

Een goede tussenoptie voor veel bedrijven is dan de hybride cloud: een combinatie van public en private en traditionele on-premises oplossingen. Veel bedrijven komen erachter dat de hybride cloud oplossing de beste optie is wanneer het om ‘waar voor je geld’ gaat.

Gedreven door zakelijke belangen

De meeste bedrijven die de overstap maken naar de cloud doen dit vanwege verschillende redenen. De bedrijven die kiezen voor een hybride cloud oplossing doen dit om IT-systemen te moderniseren, winstgevendheid te verbeteren, flexibel te kunnen blijven en zich aan te passen aan de veranderende wensen van de klant.

Daarnaast maakt een stabiele cloud oplossing het gemakkelijker om werknemers vanaf een andere locatie te laten werken. Een vaste werkplek is niet meer nodig. Daardoor kunnen werknemers ook vanuit huis werken, zodat ook buiten de standaard kantooruren gewerkt kan worden.

De doelstellingen die bedrijven kunnen realiseren met behulp van cloud migratie volgens de bedrijven uit het HPE onderzoek zijn:

  • Innoveren om zo de concurrentie voor te blijven;
  • Nieuwe markten aanboren;
  • Nieuwe producten of diensten aanbieden;
  • Productiviteit en betrokkenheid van werknemers verbeteren;
  • Effectiviteit IT-medewerkers verbeteren;
  • Inspelen op marktveranderingen;
  • Kosten verminderen;
  • Schaalbaarheid.

De bewezen cloud voordelen

Er zijn verschillende voorbeelden vanuit het HPE onderzoek waaruit blijkt dat cloud migratie voordelen heeft voor bedrijven. Bedrijven die naar de cloud zijn gegaan, geven aan dat zowel het bedrijf als de werknemers flexibeler zijn geworden.

Andere bedrijven geven aan dat het voor medewerkers gemakkelijker dan ooit is om bij te houden wat ze gedaan hebben en via een smartphone kunnen ze overal bestanden openen en aanpassen. Het delen van projectmaterialen via de cloud maakt het mogelijk dat werknemers bijvoorbeeld tijdens het dagelijks woon-werkverkeer toegang hebben tot documenten of bestanden. Teamleden die reizen, of die op dat moment buiten standaard werkuren verkeren, hoeven niet op collega’s te wachten om lastminute veranderingen door te voeren.

Private cloud

Waar naleving en dataveiligheid belangrijk zijn, is een private cloud oplossing dé manier om alsnog van de verschillende cloud voordelen te genieten. Zo is het mogelijk om bij een zorginstelling die meerdere kantoren heeft digitale patiëntgegevens privé te houden en toch medewerkers in staat te stellen beter samen te werken.

Innovatief zijn blijft belangrijk in het zakenleven. Je wil de concurrentie een stap voor zijn en blijven. Een IT-beslisser gaf het volgende aan tijdens het HPE onderzoek: “Cloud zorgde bij ons voor een verbeterde integratie tussen research en development en andere afdelingen.” Een andere IT-manager gaf het volgende aan: “Cloud maakt het voor ons mogelijk om projecten op een effectievere manier te benaderen. Zo is het voor onze consultants gemakkelijker dan ooit om klantvragen te beantwoorden en nieuwe oplossingen te bedenken”

Zeker bij projecten waar interdepartementale samenwerking belangrijk is, kan cloud opslag zorgen voor één opslagplek voor bestanden en informatie. Dit zorgt ervoor dat verschillende afdelingen vooruitgang en tegenslagen bij kunnen houden.

Kies jouw oplossing

Welke cloud oplossing past uiteindelijk het beste bij jouw bedrijf? Hoe maak je deze afweging? Public, private of toch een hybride cloud oplossing?

Natuurlijk is veiligheid belangrijk als het om cloud keuzes gaat. De applicaties die je vanuit de cloud wil draaien (e-mail, desktoppublishing software of back-up en recovery-systemen) zullen allemaal bepalen of je een public, private, of een hybride cloud oplossing moet kiezen.

De meeste kleine en middelgrote bedrijven zullen niet zozeer beschikken over de interne middelen en deskundigheid om een private cloud te implementeren en te beheren. Daarnaast moeten deze bedrijven ook duidelijk weten waar data opgeslagen wordt.

Cloud opties evalueren

De bedrijven die in de toekomst willen concurreren en groeien zullen een stap naar de cloud moeten overwegen. Door de mogelijke cloud opties te evalueren en juist voor die oplossing te kiezen die het beste aan jouw behoeften voldoet, kun je jouw bedrijf een voorsprong geven.

De migratie van bepaalde onderdelen van jouw IT-systeem naar de cloud kan zorgen voor betere klantenwerving en -behoud, betere betrokkenheid van medewerkers, meer productiviteit en verminderde IT kosten.

Voordat je de keuze maakt om naar de cloud over te stappen is het belangrijk dat je jouw eigen technische- en veiligheidswensen op een rijtje hebt. Dan is het slechts een kwestie van de juiste keuze maken voor jouw bedrijf.