Peter van der Hulst, IT manager Akerboom Yacht Equipment: "Tot drie jaar geleden hadden we alleen maar fysieke servers. Als er problemen waren met een bepaalde applicatie, waren alle andere applicaties ook de dupe. Een enorm risico en daarom zijn we begonnen met het inrichten van een compleet nieuw serverpark: een virtualisatieplatform met Hyper-V. Inmiddels hebben we 4 fysieke servers waarop 16 virtuele servers draaien. Alle applicaties zijn verdeeld over verschillende virtuele servers. Als er een probleem is met een specifieke applicatie, blijven alle andere ongemoeid. Door servervirtualisatie zijn de hard- en software gescheiden, hierdoor is het risico verlaagd en de kwaliteit en uptime toegenomen. De eindgebruikers op kantoor hebben een virtuele remote desktop gekregen. Dat beviel ons heel erg goed. Ook de monteurs, die over de hele wereld voor ons werken, kunnen op ieder moment, met elk apparaat en waar dan ook bij hun eigen werkplek. Het enige wat ze nodig hebben is een internetverbinding."

High end applicatie

Nadat al het kantoorpersoneel overgestapt was op een remote desktop, was het de wens van Peter van der Hulst hetzelfde voor de engineers te realiseren. Zij werken met NX, 1 van de 3 high-end applicaties en Solid Edge van het CAD-systeem van Siemens. Maar aan wie hij het ook vroeg, niemand zag het zitten. "Het kon niet, de programma’s waarmee zij werkten waren te zwaar. Uiteindelijk heb ik Dell gebeld, al jaren onze vaste leverancier voor hardware. Zelf wisten ze bij Dell geen oplossing, maar ze verwezen me door naar ITON, dé specialist op dit gebied."

Proof of Concept

Een afspraak met ITON werd gemaakt. Zij hadden ervaring met remote desktops waarop zulke zware CAD-programma’s draaiden en gingen graag de uitdaging aan. "In goed overleg met ITON hebben we gekozen om twee zware PC’s als servers in te zetten. Binnen het netwerk functioneerde de proefopstelling zeer goed. Vervolgens hebben we het geprobeerd op een standaard wifi-account van een particulier. Ook daar draaide de omgeving razendsnel. Vergelijkbaar met een fysieke pc binnen het netwerk. Daarna zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een test gedaan over een UMTS netwerk. De desktop bleek zelfs daarop te functioneren, zij het met haperingen. Maar bijna overal ter wereld is wifi beschikbaar, zo lang het daarop werkt, zijn we tevreden."

Na de test besloten ITON en Akerboom het professioneel aan te pakken. ITON heeft de hardware en software samengesteld en uitgezocht wat er nodig was qua licentiering. Er werden 2 Dell servers met zware grafische kaarten aangeschaft. Hiermee kregen ze 6 remote CAD-werkplekken tot hun beschikking, die waar dan ook ter wereld inzetbaar zijn. "Inmiddels werken er ingeleende engineers op vanuit Limburg, Mexico en binnenkort ook Indiërs. Eigen personeel werkt ermee vanaf andere dochterondernemingen en vanaf thuis, naar volle tevredenheid. Engineers kunnen nu overal met minimale hardware devices hun werk doen. Ook op thin clients, die vele malen minder kosten en langer meegaan dan zware CAD pc’s. Voorheen was alles fysiek en moesten engineers verbinding maken via VPN, dat was ontzettend traag en het beheer is complex. De rekenkracht zit nu bij ons in het serverpark, het enige wat nu over de internetlijn gaat, is de beeldscherminformatie, toetsenbord en usb-devices. Via een slim Citrix protocol. Alles gaat veel sneller.'

Citrix Receiver

Een ander voordeel is dat inleners direct aan de slag kunnen. "Voorheen moesten we zorgen dat ze een zware pc met de juiste hardware, software en instellingen hadden, waarbij de applicaties op dezelfde manier ingericht moesten zijn als bij ons. Nu is de Citrix receiver het enige dat geïnstalleerd hoeft te worden. Dat scheelt tijd, maar ook kosten voor een pc."

En met de remote desktop is voor de engineers de mogelijkheid gecreëerd over te werken. Collega’s die vier dagen in de week werken, kunnen thuis inloggen op de werkplek en eventueel daar nog een paar uur extra maken. "Bovendien is de security beter geregeld", vertelt Peter van der Hulst. "Voorheen werden bestanden uitgewisseld over de FTP-server. Nu blijft alle data binnen ons eigen netwerk."

Gebruikers waren in eerste instantie sceptisch. Ze waren blij verrast toen het meteen werkte. Engineers die in projectgroepen met collega’s van de dochterbedrijven van De Koninklijke De Vries Groep werken, zijn ook enthousiast over de mogelijkheden. Zij hebben inmiddels interesse getoond in deze oplossing.

Minder hardware issues

Door de CAD-omgeving te virtualiseren en de CAD-werkplekken remote aan te kunnen bieden is weer een flinke innovatieve stap gezet voor Akerboom Yacht Equipment. De IT-afdeling is erg blij dat er weer wat gestandaardiseerd is en tijd wordt bespaard. Peter: "Ook hebben we minder hardware issues, er wordt alleen een remote sessie opgezet. De server omgeving is te allen tijde beschikbaar." De IT-manager heeft plannen om de IT-organisatie nog verder te professionaliseren. "De verouderde pc’s worden vervangen voor thin clients, dit scheelt enorm in de kosten. Verder zijn we aan het onderzoeken of we ook de kantooromgeving van het Citrix protocol kunnen voorzien."