Contact Support

Nieuws


Nederlandse organisaties blijven veel risico lopen op digitale ontwrichting, zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Bedrijven en infrastructuren zijn kwetsbaar voor grote aanvallen, zoals met ransomware.

"De AIVD en MIVD beschouwen de mogelijke digitale verstoring en sabotage van de vitale infrastructuur als een van de grootste cyberdreigingen voor Nederland en zijn bondgenoten", zo citeert Tweakers uit het onderzoek van NCTV. 

De coördinator ziet onder andere dat cybercrime steeds professionelere vormen aanneemt. Omdat bedrijven losgeld blijven betalen om weer bij bestanden te kunnen, blijft dit een actueel thema.

NCTV: Aanvallen makkelijk te voorkomen

De NCTV geeft aan dat de meeste digitale aanvallen in Nederland te voorkomen zijn. Desondanks is bij veel organisaties de digitale weerbaarheid niet op orde. Een probleem is dat de risico’s veelal worden onderschat. Een nadeel is dat er nog geen ontwrichtende incidenten zijn geweest, waardoor de noodzaak voor sommige organisaties niet aanwezig lijkt.

NCTV: "Het ontbreken van echt ontwrichtende gebeurtenissen maakt het lastig om verstoring te agenderen, laat staan om de urgentie daarvan te onderstrepen en breed geaccepteerd te krijgen."

Phishing

Een ander probleem voor organisaties is phishing. In de praktijk blijkt dat het voor organisaties een complex thema is. Daarnaast hebben bedrijven moeite met het updaten van hun systemen. Het komt in Nederland voor dat systemen soms maanden of jaren niet zijn gepatcht, ondanks dat die mogelijkheid er wel is.

Advies NCTV en ITON

Het rapport van NCTV geeft het advies om meer in te zetten op technische en organisatorische maatregelen. ITON kan je daarbij helpen. Ben jij benieuwd of je voldoende bewapend bent tegen digitale ontwrichting? Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar eventuele verbeterpunten.

Contact

Via het contactformulier aan de linkerkant kun je contact met ons opnemen. Daarnaast zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur bereikbaar op 088-0700600.