Contact Support

Blog


Een flink aantal ondernemers gelooft nog steeds in een aantal cloud mythes. Wij helpen enkele cloud mythes de wereld uit.

We komen het nog steeds tegen; ondernemers die bang zijn voor het concept ‘cloud’. Er is al heel veel geschreven over de cloud, en de termen vliegen je dan ook vaak om de oren. Vaak is er nog onduidelijkheid over het verschil tussen SaaS, IaaS en de andere opties voor cloud computing. Is werken in de cloud wel veilig? En wat heb je exact nodig om vanuit de cloud te werken? We hebben een aantal cloud mythes gepakt en bieden duidelijkheid.

#1 – Als ik naar de cloud ga moet ik alles overzetten

Een overstap naar de cloud is helemaal geen alles-of-niets-scenario. Als hybride cloud experts kiezen we dan ook zelf vaak voor de hybride oplossing. Zo zet je bijvoorbeeld een aantal delen van jouw organisatie over naar de cloud en laat je andere delen on-premises staan. Je kunt ervoor kiezen bepaalde gedeelde bestanden in de cloud te zetten en zo eerst te zien hoe cloud voor jouw organisatie werkt. Begin bijvoorbeeld eerst met alleen de e-mail en maak vervolgens de stap met een aantal applicaties.

#2 – Er zijn geen voordelen voor mail of applicaties uit de cloud

Natuurlijk veranderen de e-mails zelf niet als je ze uit de cloud haalt, maar de software er omheen bijvoorbeeld wel. Wanneer je ervoor kiest om Outlook uit de cloud te draaien, dan weet je zeker dat je altijd de laatste versie van de software hebt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de laatste fixes automatisch worden doorgevoerd, maar ook dat belangrijke veiligheidsupdates automatisch worden geïnstalleerd. Daarnaast kun je Outlook samen gebruiken met de Microsoft Enterprise Mobility Suite zodat je zelf nog meer controle hebt over wie er wat kan doen met jouw e-mails en bestanden.

#3 – In de cloud heeft iedereen toegang tot mijn bestanden

Dit is een van de cloud mythen die mensen lastig kunnen accepteren. Ze verwachten dat hackers, concurrentie en overheden zomaar bij hun bestanden kunnen. Het bestaansrecht van bijvoorbeeld de Microsoft Cloud is dat ze er alles aan doen om jouw bestanden veilig te houden. Jij hebt dus toegang tot jouw online bestanden, en niemand anders.

  • Microsoft geeft niet zomaar iemand toegang tot jouw data. Kijk bijvoorbeeld naar de rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse justitie;
  • Microsoft voldoet aan verschillende standaarden en richtlijnen met betrekking tot veiligheid. Als je deze rapporten zelf wil lezen, dan kan dat bij het Microsoft Trust Center;
  • Als je wilt staat jouw data gewoon in Nederland (in Amsterdam) met een mogelijke back-up in Amsterdam. Wil je een overzicht van alle servers? Kijk dan hier;
  • Het kan niet gebeuren dat jouw data ineens ‘verstrengeld’ raakt met de data van andere organisaties. Dit vanwege het ontwerp van de cloud datacenter en de controle hierop.

#4 – Lokaal is veiliger dan de cloud

Deze mythe is logisch, want het voelt voor sommige beheerders prettig dat ze naar een eigen datacenter kunnen lopen waar ze de lampjes allemaal zelf zien branden. Microsoft Azure is voor deze mensen een onzichtbare cloud die weinig tastbaar is. Maar als we kritisch durven te zijn, hoe veilig zijn die lokale bestanden nu echt? Wat zou er gebeuren op het moment dat de harde schijven beschadigt raken, of corrupt worden of wanneer er brand uitbreekt in de server ruimte? De kernwoorden voor cloud zijn betrouwbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid. Zoals eerder aangeven wordt de Microsoft Cloud constant getest op veiligheid en andere kwetsbaarheden.

#5 – Overstappen is nu gewoon te veel

Overstappen van on-premises oplossingen naar cloud is natuurlijk een flinke stap, en het belangrijkste is dat jouw werknemers gewoon hun werk kunnen doen. Vanuit Microsoft zijn er flink wat tools beschikbaar om de overstap naar de cloud te vergemakkelijken, en natuurlijk kun je ook jouw cloud transformatie toevertrouwen aan de experts van ITON. Zo blijf je de meest gemaakte fouten voor en heb je enkel de voordelen van de cloud.

Ben je al iets minder bang voor een overstap naar de cloud? Wil je meer weten over de cloud, een demo of misschien weten wat ITON voor jouw organisatie kan doen? Neem dan contact met ons op en stel jouw vraag!