Contact Support

Blog


Wil je PVS voor je nieuwe XenApp/XenDesktop site uitrollen? Het is wellicht de moeite waard om eerst even de voordelen van MCS op een rijtje te zetten. MCS is ondertussen een heel stuk volwassener geworden en wordt ook als clouddienst aangeboden. Dit in tegenstelling tot PVS, dat enkel een on-premises oplossing is.

Korte intro

PVS werkt op basis van het capturen van een XenApp/XenDesktop image (vDisk). Deze wordt dan gestreamed naar clients. MCS maakt snapshots die vervolgens worden gekopieerd. De VM wordt dan gekloond en gelinkt naar de gekopieerde snapshot (storage niveau). PVS biedt de streams (vDisk) naar de clients aan via het netwerk, terwijl MCS binnen de hypervisor met onderliggende storage haar werk doet. Beide oplossingen bieden uiteindelijk virtuele machines aan waar gebruikers sessies op terecht komen.

Upgrade PVS tools of hypervisor tools in de vDisk is a pain in…

Vergeef mijn woordkeuze, maar het is nou eenmaal zo. Het updaten van de PVS en hypervisor tools in de vDisk kan problematisch zijn. Tegenwoordig is het mogelijk om de PVS tools middels het Windows Update mechanisme te updaten, maar de hypervisor tools dan? Die moeten nog steeds ouderwets via een zogenaamde reverse-image proces. Dat duurt lang en is foutgevoelig.   

Learning curve

PVS heeft een behoorlijke learning curve. Je hebt met allerlei instellingen te maken: optimalisatie van cache, connectie met database, licentieserver, netwerk configuratie en noem maar op. Met MCS is het simpel: er is een read-only copy van een image en alle VM's die hiervan opstarten hebben een cache disk die bij elke reboot schoon is. Klaar.

En toch wil ik PVS

Laat ik vooropstellen dat het gebruik van PVS wel degelijk voordelen biedt. In PVS is het bijvoorbeeld mogelijk om versioning te gebruiken. Een versie van een vDisk neemt veel minder ruimte in dan een complete clone. Gaat er tijdens het updaten iets mis, dan gooi je de versie weg en begin je opnieuw. Of sterker nog, je doet een roll-back naar de vorige versie en productie kan weer verder. Geen gedoe met kopiëren van snapshots, wat bij MCS wel het geval is.

Sterk punt van PVS is ook dat je die ultra-zware desktop onder het bureau van de architect met allerlei CAD applicaties ook via PVS kan aanbieden. Heb je een aantal van zulke desktops in je organisatie, dan maakt PVS het dus makkelijk om deze centraal te beheren middels één vDisk.

En als je nog XenApp 6.5 gebruikt dan heb je geen andere keus dan PVS.

Al met al is de keuze voor MCS steeds logischer, en het scheelt ook licentiekosten. Wil je weten wat het beste is voor jouw organisatie en wil je een gewogen keuze maken waarmee je klaar bent voor de toekomst? Neem dan contact op met ITON. Onze specialisten helpen je graag de juiste keuze te maken.