Dell Hybrid Cloud System: uw eigen cloud, maar niet complex!

Dell Hybrid Cloud System: uw eigen cloud, maar niet complex!

Steeds meer organisaties kijken naar de publieke cloud. Vanwege het gemak, inzicht in gebruik en extra beheermogelijkheden. Toch zijn er redenen waarom organisaties niet kiezen voor de publieke cloud, zoals wet- en regelgeving en wantrouwen. Wilt u toch profiteren van de cloud, dan blijft er vaak niets anders over dan een eigen cloud omgeving bouwen. Dit was nooit eenvoudig, maar de komst van het Dell Hybrid Cloud System brengt daar verandering in.

Het bouwen van een eigen cloud is vaak lastiger dan gedacht. Kijk bijvoorbeeld naar de gemiddelde implementatietijd van een Microsoft Private Cloud omgeving. Het duurt vaak minimaal enkele weken voordat deze up-en-running is. Bij een Open-Stack implementatie duurt het zelfs eerder maanden dan weken. En dan nog de effort die gestoken moet worden in het up-to-date houden…

CPS

In 2014 kwam Microsoft met Cloud Platform Systems (nu CPS Premium): een kant-en-klare private cloud die binnen enkele dagen operationeel in te zetten is. Geen complexe implementatie, maar direct aan de slag! Door de minimale investering van 1,5 miljoen euro valt deze oplossing voor de meeste organisaties bij voorbaat af. Daarnaast is de instap van 2000 tot 8000 VM’s voor veel organisaties simpelweg te groot.

Sinds 2016 is er een betaalbaar alternatief: het Dell Hybrid Cloud System (DHCS). Deze oplossing werkt op dezelfde principes als de CPS Premium, maar kan op veel kleinere schaal worden ingezet (vanaf 50 tot 200 VM’s en up). En dat voor nog geen tiende van de prijs van een CPS Premium. Hiermee komt de oplossing ineens wel heel dichtbij.

Wat maakt het DHCS uniek?

DHCS is een rack waarin servers, storage en netwerkcomponenten in de best mogelijke combinatie kant-en-klaar wordt geleverd. Dit rack is voorzien van de volledige Private Cloud stack van Microsoft, waardoor Windows en System Center software, gecombineerd met Azure Pack, direct cloud capaciteiten bieden binnen uw eigen organisatie. De oplossing wordt volledig bekabeld geleverd. De configuratie is getest en geoptimaliseerd door specialisten van Dell en Microsoft.

De aanschaf is eenvoudig. U kiest de configuratie per rack (start met 100 VM’s, groei tot 400 VM’s per rack) en de eventuele opties zoals back-up of public cloud uitbreidingen. Vervolgens wordt het apparaat opgebouwd in de fabriek en geleverd op locatie. Binnen 3 tot 4 uur na levering vindt de laatste configuratie plaats en is het DHCS klaar voor gebruik. Dat is een stuk sneller dan de weken implementatietijd die normaal nodig zijn voor een dergelijke oplossing!

De echte winst is echter te behalen in het onderhoud. Elk kwartaal brengen Dell en Microsoft samen update-pakketten uit die zijn getest op verschillende scenario’s. Hierin zitten zowel firmware als driver en Windows updates. Zodra het update-pakket wordt uitgerold, wordt deze automatisch, in de juiste volgorde, uitgevoerd op de componenten binnen het DHCS. Doordat de omgeving volledig redundant is opgebouwd, levert dit geen downtime op.

1 Supportcontract

Een ander voordeel is de vereenvoudiging van support en garantiecontracten. In plaats van losse contracten voor elke server, switch of storage device, heeft u 1 supportcontract voor het volledige apparaat. Treden er problemen op, dan hoeft u maar 1 partij in te schakelen: Dell. Dell heeft de juiste contacten met Microsoft en zorgt dat de problemen gezamenlijk worden opgelost. U belandt dus niet in een wirwar van partijen die slechts gedeeltelijk verantwoordelijk zijn.

Hybride?

Tot nu toe heb ik het enkel over het DHCS als een oplossing binnen uw eigen datacenter. Maar het DHCS is ook als hybride oplossing in te zetten. In de configuratie zitten eenvoudige wizards waarmee de kracht van de publieke cloud snel gekoppeld kan worden aan het apparaat. Door de combinatie van Data Protection Manager en Azure Backup kunnen back-ups direct, eenvoudig en veilig naar de publieke cloud worden weggeschreven. Om daarmee de lange termijn te garanderen. Uitwijk van uw datacenter? Azure Site Recovery is volledig geïntegreerd in de Azure Pack oplossing. Bij problemen in uw datacenter is de complete omgeving binnen enkele stappen opnieuw operationeel binnen de Azure cloud. Een extra datacenter inzetten is dus niet langer nodig.
Heeft u te maken met veel oude data? Met een virtuele StorSimple kunt u ongebruikte data eenvoudig wegschrijven naar goedkope Azure Storage. Actieve data blijven binnen uw eigen cloud. Uw gebruikers merken er niets van. Alle genoemde opties worden standaard meegeleverd en zijn met enkele eenvoudige wizards te activeren.

Unieke rol ITON

Bij de uitrol van het DHCS speelt ITON een belangrijke en unieke rol. ITON was de eerste partij in Nederland met een DHCS demo unit. Wij hebben inmiddels de nodige ervaring en kennis opgedaan. Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Ben Meints

Product & portfolio management

IT is geen doel, maar een middel om ons leven mooier en makkelijker te maken. Ik geloof in een wereld waar technologie ons in staat stelt om overal en altijd te werken, met wie we maar willen. Zodat we ons als professional en als mens volledig kunnen...

Lees meer over Ben Meints

Blog berichten van Ben Meints

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Google+