Contact Support

Blog


Vrijwel iedere organisatie zegt beveiliging hoog in het vaandel te hebben staan. Toch merken wij bij ITON dat beveiliging pas echt prioriteit krijgt pas nadat een beveiligingsincident zich heeft voorgedaan. Typisch gevalletje mosterd na de maaltijd, het kwaad is immers al geschied.

Extra zuur is dat beveiligingsincidenten in veel gevallen relatief eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Zoals met vrijwel alles het geval is, begint het met een solide basis. Misschien is het daarom goed eens wat zaken in perspectief te plaatsen. Wist je dat goede beveiliging per maand net zoveel kost als een kopje koffie per medewerker?

Hoeksteen van goede beveiliging

Nu hoor ik jullie al denken: "Als het écht zo eenvoudig zou zijn, dan heeft iedereen de beveiliging toch op orde?" Helaas, niets is minder waar. Een van de hoekstenen van goede beveiliging is en blijft de firewall. Traditioneel gezien vergt het op orde brengen van de firewalls om de 3 á 4 jaar een flinke investering. Belangrijkste kostenposten binnen deze investering zijn vaak de nieuwe hardware, supportcontracten en migratiekosten.

Bij een organisatie van circa 100 personen en twee kantoren praat je dan al snel over een investering van €15.000,- of meer. Iedereen weet dat het noodzakelijk is, maar het is toch wel even slikken als die offerte dan daadwerkelijk op tafel ligt. Uitgaven van meer dan 15.000 euro komen nooit op het juiste moment en de IT zou de IT niet zijn als er geen andere zaken zijn die dringend aandacht behoeven en een investering vergen.

Daar komt nog eens bij dat een firewall ogenschijnlijk niets toevoegt voor de persoon waar het uiteindelijk om draait: de eindgebruiker. Door het aanschaffen van een firewall gaat hij of zij er niet op vooruit in functionaliteit, terwijl het budget waar die mooie nieuwe applicatie van aangeschaft dient te worden kleiner wordt! Als resultaat van dit alles zien wij dat tegen beter weten in - vaak gepaard met druk vanuit de organisatie om elders te investeren – wordt besloten om de investering ten aanzien van beveiliging uit te stellen of te kiezen voor een suboptimale oplossing.

Slimmer omgaan met investering

Dat beveiliging geld kost kunnen wij als ITON helaas niet voor je veranderen. Wel kunnen wij je helpen slimmer om te gaan met deze investering. Door te kiezen voor Firewall as a Service wordt het grootste deel van de investering (de hardware en support contracten) verspreid over een vast bedrag per maand. Daarmee wordt voorkomen dat die investering op een ongelukkig moment valt en krijg je ook nog eens de mogelijkheid tussentijds te upgraden indien de behoeften zijn gewijzigd. Maar misschien belangrijker nog: kiezen voor een vast bedrag per maand geeft de mogelijkheid zaken in perspectief te zetten.

Bij deze berekening wordt uitgegaan van het estimated user account zoals voorgeschreven door SonicWall. Als ITON weten wij als geen ander dat alleen het aantal gebruikers niet zaligmakend is bij de keuze voor een firewall, maar het geeft wel een goede indicatie van de te verwachten kosten. De estimated user count van een SonicWall TZ600 is ‘up to 150 users’. Als we hier een marge van een derde vanaf halen omwille van het 'enthousiasme' dat alle IT vendoren nu eenmaal kennen (en omdat het makkelijk rekenen is) komen we op 100 gebruikers voor een SonicWall TZ600 firewall.

De SonicWall TZ600 firewall wordt inclusief een high availability unit aangeboden voor circa €190,- per maand. Dit is inclusief support contract en met de mogelijkheid om tussentijds te upgraden indien de behoefte is toegenomen. Concreet betekent dit dat met een kostprijs van €1,90 per gebruiker per maand dat één van de basiselementen van een goede beveiliging nog minder kost dan een kopje koffie!

pay-as-you-go model

Hoewel het nuttig kan zijn zo nu en dan zaken in perspectief te plaatsen, begrijpen wij dat klanten niet direct geholpen zijn bij de vergelijking tussen firewalls en kopjes koffie. De boodschap van dit blog is dan ook niet om een firewall te kiezen omdat deze minder kost dan een kopje koffie, maar om na te denken om de kosten voor firewalls (en in bredere zin beveiliging) onder te brengen in een maandelijks pay-as-you-go model.

Door tal van factoren hebben eenmalige investeringen het risico uitgesteld te worden, terwijl er continu een hoog niveau van beveiliging wordt geëist. Door te kiezen voor een vast bedrag per maand zijn organisaties verzekerd van het juiste beveiligingsniveau en worden de kosten die hiermee gepaard gaan inzichtelijker.

Is het dan nu tijd voor dat kopje koffie? Maak gerust een afspraak met ons om de mogelijkheden van firewall voor jouw organisatie te bespreken. Dat kan door onderstaand formulier in te vullen.