Contact Support

Blog


De kans is groot dat je nadenkt over de toevoeging van Azure Backup voor jouw organisatie. Wij hebben daarom 5 punten op een rij gezet waarmee je in ieder geval rekening moet houden. 

Azure Backup biedt organisaties een simpele en buitengewoon veilige manier om bestanden op te slaan. De diensten van Azure Backup zijn opgebouwd met alle voordelen van Azure, waaronder een gegarandeerde SLA-integratie met de huidige back-up oplossingen en uitrol op een manier die jou het beste uitkomt. Hoewel Azure Backup gemakkelijk geconfigureerd kan worden en simpel is in gebruik, zijn er een aantal belangrijke overwegingen.

Stap #1 – Bepaal wat jij nodig hebt

Het bepalen van de back-up vereisten van jouw organisatie is de eerste stap bij het integreren van een nieuwe back-up oplossing. Hoewel dit vrij simpel klinkt, blijkt het in de realiteit vaak lastig. De meeste organisaties vinden het lastig een herstelplan te bepalen. Misschien weten ze niet wat ze moeten verwachten wanneer data verloren gaat of hebben ze geen structuur die aansluit bij het herstelplan.

Dan zijn er ook nog organisaties die gebonden zijn aan wet- en regelgeving om een bepaalde beschikbaarheid van hun diensten te garanderen. Deze organisaties moeten gelijk kunnen inspringen op herstel en moeten een duidelijke strategie hebben wanneer er zich een uitval voordoet.

Voor organisaties waar een hoge beschikbaarheid essentieel is, biedt Azure Site Recovery een gebruiksvriendelijke dienst aan voor het repliceren van fysieke, VMWare of Hyper-V-omgevingen naar Azure Virtual Machines. Als je echter een kopie van jouw data of virtuele machine on-premises of in Azure op wilt slaan, dan is Azure Backup een uitstekende optie. Een back-up naar Azure kan de eerste back-up oplossing zijn of een aanvullende oplossing voor een back-up oplossing waar al in geïnvesteerd is.

Stap #2 – Waar moet je een back-up van maken?

Jouw back-up strategie is afhankelijk van de data die je moet beschermen. Azure Backup kan je gelukkig met een flink aantal verschillende soorten back-up helpen. Het is mogelijk bestanden en mappen in de back-up mee te nemen, dit werkt prima voor het opslaan van configuratiewijzigingen of ander bedrijfsmateriaal. Als je echter kiest voor complexere back-up oplossingen, dan kan Azure daarin ook voorzien.

Azure biedt back-up mogelijkheden die variëren van de ‘traditionele’ Windows of Linux computers tot een complete bescherming van Exchange, SQL of SharePoint. Het is mogelijk een back-up te maken van Hyper-V, VMWare of zelfs een systeemstatus en bare metal recovery (BMR) waar nodig. Op de officiële Microsoft beveiligingsmatrix voor Azure Backup Server kun je zien wat ondersteund is.

Stap #3 – Bedrijfsonderdelen en kosten

Veel organisaties vragen zich af hoe Azure Backup hun omgeving zal beïnvloeden tijdens back-up of herstelprocedures en welke bedrijfsonderdelen beïnvloed worden door Azure Backup. En natuurlijk zijn ook de kosten van back-up naar Azure een belangrijke afweging.

Als we kijken naar wat Microsoft Azure Backup nodig heeft, is er een vrij duidelijke structuur. Je maakt een Recovery Services-kluis aan, bepaalt welke Azure Storage account je gebruikt voor cloudopslag, bepaalt een schema en de bestanden gaan zichzelf kopiëren. 

De vraag die veel organisaties dan hebben, is hoeveel bandbreedte er nodig is om alle bedrijfsgegevens op te slaan in Azure. Het antwoord is echter niet altijd even eenvoudig. Wanneer Azure de eerste kopie van jouw bedrijfsgegevens heeft gemaakt, zal Azure proberen enkel dataveranderingen te synchroniseren. Dit bespaart je veel tijd en bandbreedte.

Het volgende vraagstuk is hoeveel opslagruimte je nodig hebt om jouw back-ups op te slaan. Het antwoord hangt af van hoe vaak jij gegevens richting Azure kopieert en hoeveel duplicaten je aangeeft in jouw bewaarbeleid. Dit is belangrijk om rekening mee te houden omdat Azure Backup pay-per-use is.

Stap #4 – Back-up prestaties

Het herstelplan voor elke organisatie moet een aantal bepalingen hebben voor een goede, succesvolle back-up. Je wilt weten wat de verwachtingen zijn voor een back-up en hoe lang een back-up ongeveer mag/kan duren.

Je moet dit exact weten voor elk bedrijfsproces waar een back-up van is. Hoe lang is acceptabel met betrekking tot verloren data? En hoe lang is er nodig om een dienst te herstellen? Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe lang het duurt voordat een back-up naar Azure is gemaakt:

  • Hoe lang het duurt om een momentopname te maken;
  • Hoeveel andere Azure klanten op dat moment gebruiken maken van Azure Backup;
  • De bandbreedte en tijd nodig om gegevens over te zetten.

Net als het maken van een back-up, neemt een herstelmoment tijd in beslag. Daardoor moet back-up tijd in acht worden genomen bij een eventueel herstelplan.

Stap #5 – Hoe ga je herstellen?

Wanneer alles is uitgevoerd en je de eerste paar back-ups naar Azure hebt gemaakt, heb je ze in het gunstigste geval nooit nodig: want het liefst hoef je nooit gegevens te herstellen. Of het nu om software crashes of menselijke fouten gaat, de kans is aanwezig dat je ooit data moet herstellen. Op dat moment wil je ervoor zorgen dat je er klaar voor bent.

Je kunt Azure Portal gebruiken om back-ups te beheren en eenvoudige rapportage, waarschuwingen en diagnostische beheer vast te leggen wanneer er iets gebeurt. Daardoor ben je er zeker van dat je al jouw back-ups op één locatie hebt. Door jouw back-up af en toe te testen weet je zeker dat jouw back-up daadwerkelijk werkt.

Met Azure kun je gemakkelijk Windows en Linux virtuele machines, bepaalde bedrijfsonderdelen of zelfs specifieke bestanden en mappen herstellen met een VM back-up. Door een test te draaien op on-premises hardware of een apart Azure Virtual Network heb je een afgesloten omgeving waar je de back-up kunt testen, zonder dat het de bedrijfsvoering in de weg zit.

Conclusie over Azure Backup

Door stil te staan bij welke gegevens jouw organisatie absoluut nodig heeft, is het mogelijk met Azure Backup het juiste type back-up te kiezen en te bepalen hoe vaak een back-up moet worden gemaakt. Je moet echter wel rekening houden hoe lang een back-up en herstel duurt en jouw back-up strategie daarop aanpassen. Bekijk de mogelijkheden van Azure Backup en bekijk of het de juiste oplossing is voor jouw organisatie.

Door in elk geval delen van jouw back-up over te zetten op Azure Backup heb je minder vaste kosten vanuit on-premises oplossingen, hoef je geen nieuwe hardware en licenties te kopen en hoef je niet opnieuw een back-up strategie te bedenken.