"De engineers binnen de MPS Group werken de laatste vijf jaar meer en meer met het 3D pakket van SolidWorks. Dan bedoel ik de combinatie van ons PDM-pakket Aton/Solidpdm en SolidWorks, waarmee je 3D modellen en tekeningen maakt. Onze engineers werken vanaf verschillende locaties. Daardoor ontstond de vraag: hoe kan ik voor de engineers een werkplekomgeving beschikbaar stellen met een acceptabele performance?"

XenDesktop

"Met Citrix oplossingen kun je mensen buiten toegang tot de server geven. Alleen was het tot voor kort niet mogelijk een zware 3D engineeringswerkplek beschikbaar te stellen. Zodat ook zij ergens anders kunnen werken. Een PCoIP oplossing op onze vestiging in Frankrijk was absoluut geen succes. HP Remote Graphics werkte wel, maar zou een 6.5 als cijfer krijgen. Het systeem was niet geschikt om 8 uur per dag op te werken. Dat is geen acceptabele oplossing. Per toeval belde uiteindelijk een accountmanager van ITON. Die kwam met XenDesktop van Citrix en zo is het contact tot stand gekomen."

ITON heeft een voorstel gemaakt en MPS bracht een referentiebezoek aan VMI, een klant van ITON. Daar zagen ze de oplossing in de praktijk. "Een inlener van VMI hoeft niet op locatie te zijn, kan overal werken. De werkplek is goed af te schermen. Zo kan de inlener zijn werk doen en toch niet lokaal printen en kopiëren. Dat is interessant voor onze engineers in Frankrijk en Denemarken en voor mensen die thuiswerken. Zo kunnen we toch personeel inlenen als we extra capaciteit nodig hebben. Genoeg argumenten om de Proof of Concept (PoC) uit te voeren", aldus Marcel Kamps.

Alles vanuit Lichtenvoorde

Vervolgens heeft ITON een projectplan opgesteld: deze stappen moeten worden gezet, deze mensen hebben we nodig om XenDesktop uit te rollen. Tegelijkertijd speelde nog een kwestie binnen MPS. Op de vestiging in Rusland was de discussie gaande of je op kantoor een server moest neerzetten met een lokaal netwerk of dat je alle mensen die daar werken een XenApp oplossing biedt, waarbij alles vanuit Lichtenvoorde wordt geregeld. MPS koos voor XenApp.

De PoC was gebaseerd op een Dell server met een specifieke kaart, de zogenaamde Nvidia K2 kaart. Die zorgt voor de grafische power die nodig is om op afstand te kunnen werken. Marcel: "De eerder in de PoC geteste K1 kaart bleek in de praktijk te licht te zijn. Hiermee hadden we een slechtere performance dan op een normale werkplek en dat wilden we niet. Toen dat was opgelost met de K2 kaart, hebben we opnieuw getest. En ook in Denemarken werkt het."

"We hebben RES gebruikt om het programma beschikbaar te stellen", vertelt Marcel. "Ten slotte ging het om finetunen. Het draaide, en oké een zesje is voldoende, maar we wilden een 8 of 9. Het uiterste moest eruit gehaald worden, er moest een robuuste omgeving staan. En dat is gelukt."

Grote sprong voorwaarts

Beide projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. Marcel: "Hiervoor was het onmogelijk buiten de muren van dit pand met SolidWorks te werken. Als engineer was je gedwongen op kantoor in Lichtenvoorde te zijn. Nu kan iedereen overal ter wereld werken met dezelfde performance als op de zaak, mits hij een goede internetverbinding heeft. Dat is een grote sprong voorwaarts. En mocht je er om een of andere reden toch uitliggen, de Citrix sessie blijft draaien. De collega’s die ermee werken zijn enthousiast."

De XenDesktop oplossing is robuust, stabiel en flexibel. En al heb je niet zoveel zware werkplekken meer nodig, daar tegenover staat wel een zware Dell server, waarop de desktops gesimuleerd worden. Marcel: "Op locatie kunnen we nog steeds niet zonder een werkplek. Groot voordeel is wel dat we ons PDM pakket maar op één plek hoeven te installeren en te beheren: in Lichtenvoorde."

Learning on the job

De samenwerking met ITON verliep soepel. De mensen van MPS en ITON zaten op dezelfde golflengte. Erik Starink, allround IT-ontwikkelaar, heeft vanuit MPS het project begeleid: "ITON heeft de oplossing niet over de schutting gegooid, maar samen met ons tot stand gebracht. Een learning on the job. We hebben een hoop geleerd en goede training gehad. De kennisoverdracht van ITON was prima. En MPS is niet voor verrassingen komen te staan." Marcel vult aan: "De planning klopte, het bedrag ook. Als alle projecten zo soepel zouden verlopen…"