Selecteer een pagina
8 groeitips voor ondernemers om modern te blijven ondernemen
8 groeitips voor ondernemers om modern te blijven ondernemen

Digitalisering is noodzakelijk voor toekomstige groei. Dat vindt 62% van de mkb ondernemers volgens een artikel van De Ondernemer. Maar bijna de helft weet niet precies hoe de digitale ontwikkelingen ten behoeve van de groei kunnen worden ingezet. Daarom hebben we deze 8 groeitips op papier gezet om modern te blijven ondernemen.

Tip 1: Onderneem met passie

Deze eerste tip is vooral bedoeld om je niet bang te laten maken door het woord ‘disruptie’, waar in de media gewaarschuwd wordt dat plotseling nieuwe slimme concurrenten kunnen opduiken. Ooit had je namelijk zelf een succesvol idee en hebt dat op de markt gezet. Wil je kunnen groeien dan is de eerste vereiste dat de passie nog steeds aanwezig moet zijn; je moet zelf die disruptieve speler willen zijn.

Tip 2: Maak tijd vrij voor kennisontwikkeling

Te druk zijn is geen reden om niet te leren. Ontwikkelingen in elke branche volgen zich razendsnel op en klanten willen op een heel andere manier bediend worden dan een aantal jaren geleden. Zet vaste blokken in de agenda, bijvoorbeeld van een uur, om informatie te absorberen en bij te blijven. Toch te druk? Dan maar een paar uurtjes in het weekend vrijmaken.

Tip 3: Link met branchespecialisten

Het plezierige van deze moderne tijd is dat je toegang hebt tot de kennis van veel experts in een bepaald vakgebied. Stuur hen bijvoorbeeld een LinkedIn bericht: “Ik was onder de indruk van uw artikel en ben werkzaam in dezelfde branche. Ik zou graag met u willen linken om u te blijven volgen.” Waarschijnlijk komt er een positief antwoord en vanaf dat moment zie je in ieder geval waardevolle informatie wekelijks of maandelijks voorbijkomen.

Tip 4: Bezoek evenementen en workshops

Waarom evenementen en workshops nog steeds waardevol zijn? Vooral omdat dit de momenten zijn waarop de smartphone even uit kan en je in alle rust meer bruikbare informatie tot je kunt nemen dan tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zijn het belangrijke momenten om van branchegenoten te leren of nieuwe klanten te ontmoeten.

Tip 5: Voer continu leren in

Moderne bedrijven hebben medewerkers die modern kunnen denken. Maar dan moeten zij wel beschikken over de laatste stand van zaken met betrekking tot digitalisering. Helaas is het nu al zo dat jonge medewerkers, die net hun opleiding hebben afgerond, vaak niet beschikken over de kennis die in de praktijk noodzakelijk is. Kijk dus niet alleen naar een behaald diploma, maar zorg ervoor dat medewerkers zich continu kunnen blijven ontwikkelen. De interne kennis en expertise is een zeer belangrijk groeicomponent en zou bij elke HR-manager op de agenda moeten staan.

Tip 6: Doe niet alles zelf

Nederland heeft inmiddels zo’n 1,5 miljoen flexwerkers met zeer uiteenlopende expertises. Tegenwoordig is het zeer eenvoudig om deze mensen onderdeel te laten zijn van jouw team. Samenwerken met externen kan bijvoorbeeld via Microsoft Teams waar je hen als ‘gast’ kunt toevoegen. Zelf alle moderne kennis hebben is een utopie, beter is om te bepalen wie jou kan helpen met de toekomstige groei.

Tip 7: Geef medewerkers de ruimte

Waarom sommige bedrijven blijven stilstaan? Vooral omdat er in de dagelijkse werkzaamheden geen tijd vrijgemaakt wordt om na te denken over innovatie. Je kunt alleen maar experimenteren en iets uitvinden als er ook de tijd voor gegeven wordt. Is die tijd er niet? Zorg dan dat je gaat samenwerken met een innovatieve partner.

Tip 8: Focus op moderne klanten

Focus is altijd zinvol, want dan besteed je minder tijd aan klanten die je niets opleveren. De extra verdiepingsslag die je zou kunnen maken is om extra te focussen op bedrijven die modern zijn. Niet alleen om van te leren, maar vooral ook omdat deze bedrijven voor langere tijd succesvol zullen zijn.
Logo-ITON-footer

Contact

> Neem contact op

Werken bij

> Kom bij ons werken

Gegevens

Landjuweel 20
3905 PG Veenendaal

Algemeen
088 070 06 00

Support
088 070 06 25
sd@iton.nl

Socials

     
IBI | ISO27001 | ISAE3402
Share This